ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/10/2020 19:58 EEST

Καταγγελία: Βάζουν 20χρονους άπειρους αστυνομικούς διαμεσολαβητές στις διαδηλώσεις

Το θέμα ήρθε στο φως ύστερα από έκδοση εγγράφου από την ΕΛ.ΑΣ.

Eurokinissi

Επιστολή στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. απέστειλαν τα προεδρία όλων των μεγάλων συνδικαλιστικών ενώσεων της Αττικής, καταγγέλλοντας ότι ορίζονται διαμεσολαβητές στις διαδηλώσεις 20χρονοι άπειροι αστυφύλακες.

Το θέμα ήρθε στο φως ύστερα από έκδοση εγγράφου από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο εγκρίνει την εκπαίδευση 50 νεοεξερχομένων αστυφυλάκων που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα, με σκοπό «τη διαχείριση – διαπραγμάτευση – διαμεσολάβηση κατά τις διαδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στην Αττική».

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι σε αυτή την απόφαση και μάλιστα ρωτούν την πολιτική και φυσική ηγεσία «εάν το όλο εγχείρημα είναι σε γνώση και σε κοινή γραμμή με τη Φυσική Ηγεσία ή της δόθηκε έτοιμο από ιδιώτες συμβούλους που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική Αστυνομία;».

Αναλυτικότερα, οι ενώσεις αστυνομικών Αθήνας, Πειραιά, Βορειοανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής αναφέρουν:

«Διερωτώμεθα: Στα ανωτέρω διατάγματα δεν αναφέρεται πουθενά η ίδρυση Υπηρεσίας που θα αφορά την διαχείριση των δημόσιων συναθροίσεων από άπειρους Αστυφύλακες που μόλις αποφοίτησαν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, τουναντίον γίνεται μια γενικόλογη αναφορά στα καθήκοντα του επικεφαλής Αξιωματικού Αστυνομικού – Λιμενικού διαμεσολαβητή.

Στην εν λόγω εκπαίδευση πως ακριβώς θα εξασφαλίζεται επιστημονικά η εξειδίκευση για τον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων; Στις σύγχρονες αστυνομίες του εξωτερικού ειδικοί διαμεσολαβητές αρκούνται σε ένα σεμινάριο επτά  στο σύνολο ημερών το οποίο αναλώνεται σε ομιλίες «περί ανέμων και υδάτων», ώστε να θεωρούνται «ειδήμονες»; Ή μήπως αυτές τις καταστάσεις διαχειρίζονται έμπειροι και καταρτισμένοι στο αντικείμενο αξιωματικοί και αστυνομικοί; Στις ερωτήσεις δε των εκπαιδευόμενων Αστυφυλάκων προς τους εκπαιδευτές, οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι γενικόλογες και αόριστες με χρήση ευήκοων επιχειρημάτων προκειμένου να  πείσουν τους εκπαιδευόμενους.

Ποιοι είναι αυτοί οι «φωστήρες» της Ηγεσίας που εκπονούν εν μία νυκτί τέτοιου είδους σχέδια; Το όλο εγχείρημα είναι σε γνώση και σε κοινή γραμμή με τη Φυσική Ηγεσία ή της δόθηκε έτοιμο από ιδιώτες συμβούλους που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική Αστυνομία;

 Ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών – Β/Α Αττικής – Δυτικής Αττικής και Πειραιά είχαμε στηλιτεύσει την πολιτική που ακολούθησε η Ηγεσία η οποία απέφερε την «ερήμωση» των Αστυνομικών Τμημάτων από προσωπικό. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και αυτός ο ανεπαρκής αριθμός Αστυφυλάκων που τοποθετήθηκε στα Αστυνομικά Τμήματα και ο οποίος θα αποτελούσε μια ανάσα για τους Διοικητές, θα χρησιμοποιείται σε αλλότρια από την αρχική τοποθέτησή τους καθήκοντα, ενώ άγνωστη παραμένει η υπηρεσιακή μοίρα των εν λόγω νέων συναδέλφων μας. Τα Αστυνομικά Τμήματα που αποτελούν το κύτταρο της ΕΛ.ΑΣ., αφού εκεί απευθύνονται καθημερινά οι φορολογούμενοι πολίτες, εκπέμπουν ένα τεράστιο SOS, με την ασφάλεια των πολιτών να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τα έχουμε θέσει πολλάκις στους αρμοδίους αλλά στου «κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» που λέει και ο σοφός λαός.  

 Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, φορείς, συνδικάτα, κ.λ.π. πρέπει να καταλήξουμε στο ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ και ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ, πέρα από θεωρητικολογίες και πάνω σε μια κοινή συνισταμένη ενεργειών, δράσεων και πρωτοβουλιών να υλοποιηθεί αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Άλλως, να γίνει από όλους παραδεκτό ότι τα πράγματα βολεύουν ως έχουν και κατά βάθος κάνει ο καθένας «τη δουλίτσα του».

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, πέραν της επικινδυνότητας του εγχειρήματος και για την αποδοτικότητα αυτού, αφού οποιοδήποτε λάθος ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο για έναν ολόκληρο Οργανισμό. Όπως έχουμε πολλάκις διατυμπανίσει,  διαχρονικά, ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος αγωνιά και διαβλέπει μόνο στο σήμερα βάση των προσωπικών του  πεποιθήσεων και φιλοδοξιών, δίχως να δύναται ενδεχομένως  να αντιληφθεί τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στον Οργανισμό οι αποφάσεις του αυτές στο μέλλον. Εμείς όμως θα τις βρούμε μπροστά μας διότι θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα και για το λόγο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε τις αδικίες και στρεβλώσεις που θα προκληθούν, προτού να είναι αργά.

Επισημαίνουμε ότι ο Έλληνας αστυνομικός οφείλει να δέχεται ξεκάθαρες εντολές στο πλαίσιο μιας σταθερής πολιτικής κατεύθυνσης, όχι μόνο από την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, αλλά και από το σύνολο της Ελληνικής πολιτείας και των Πολιτικών Κομμάτων, προκειμένου να δύναται να δράσει με ασφάλεια και σιγουριά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τέτοια υψίστης σημασίας κυβερνητικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ξεκάθαρες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν όχι μόνο τον πολίτη, αλλά και τον ίδιο τον αστυνομικό από κάθε κίνδυνο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.Τελικά την ΕΛ.ΑΣ. τη διοικούν οι Στρατηγοί ή οι μυστικοσύμβουλοι ;».