ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/08/2018 10:48 EEST | Updated 11/08/2018 11:16 EEST

«Κατεδαφίσεις εξπρές» στα αυθαίρετα με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Eurokinissi

Σε ένα δισέλιδο non paper περιγράφεται η νέα διαδικασία για τα αυθαίρετα. Η εκτέλεση των κατεδαφίσεων περνά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι με αυτή την αλλαγή θα φτάσουμε από το...καθόλου κατεδαφίσεις στο «κατεδαφίσεις εξπρές».

Από τη νέα διαδικασία για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που περιγράφεται στο non paper, προκύπτει ότι «επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική».

Προστίθεται, δηλαδή, ένας επιπλέον κρίκος στην αλυσίδα των δημόσιων υπηρεσιών με αρμοδιότητα επί της κατεδάφισης. Η Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ «θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Ταυτόχρονα, καλούνται η Αστυνομία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέχουν μηχανικά μέσα και να διευκολύνουν τη διαδικασία των κατεδαφίσεων.

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα αποδειχθούν επαρκείς και αποτελεσματικές: «Οι κατεδαφίσεις εξπρές που προωθούμε με την ΠΝΠ δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον περνάει μόνο μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Άλλη μια νομοθετική ρύθμιση...

Στο non paper για το νέο πλαίσιο (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, αποτυπώνεται η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, στον απόηχο της φονικής πυργαγιάς στο Μάτι. Η πρώτη ήρθε μέσω τριών τροπολογιών στη Βουλή. Πέρασαν το βράδυ της 1ης Αυγούστου και ψηφίστηκαν από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η τροπολογία με «επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Την ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ, που δήλωσε «παρών», ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι».

Η HuffPost  Greece ανέδειξε την επόμενη ημέρα ως κεντρικό θέμα αυτές τις τροπολογίες, θέτοντας ευθέως το ερώτημα, εάν η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα θεωρούν ότι επιλύεται το πρόβλημα απραξίας δεκαετιών στο μέτωπο των αυθαιρέτων, δια της ψήφισης νομοθετικών ρυθμίσεων. Το ερώτημα που θέσαμε ήταν: Και τώρα θα τα γκρεμίσουν; 

Το ίδιο ερωτημα εξακολουθεί να μας απασχολεί. Δηλαδή, εάν το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι το περιεχόμενο των νόμων, αλλά η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή τους...

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του non paper.

Non Paper σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την εκτέλεση κατεδαφίσεων

Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας που βίωσε ο ελληνικός λαός, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Πρέπει να βρεθούν ταχείες λύσεις και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με προτεραιότητα στις συνταγματικά προστατευόμενες περιοχές. Για λόγους ασφάλειας των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου, καθίσταται υποχρέωση της Κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε παράνομα κτίσματα σε ακτές και δάση. 

Στη βάση όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο Λαύριο και με γνώμονα την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, εκδόθηκε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), μέσω της οποίας συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο δόθηκε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών η δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης.

Με την ΠΝΠ επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική. Πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία στην οποία προχωρούμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αυτό εξυπηρετεί τη βέλτιστη κατανομή του διοικητικού φορτίου μεταξύ των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης, θέτοντας ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση του σκοπού της καταπολέμησης της αυθαιρεσίας, το μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση σύσσωμη, καθιστά σαφές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας, το οποίο συνέβαλε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Οι κατεδαφίσεις εξπρές που προωθούμε με την ΠΝΠ δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον περνάει μόνο μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας, με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον.

Με την ΠΝΠ προβλέπεται η διαβίβαση από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ  των πράξεων κατεδάφισης που έχει στην κατοχή της και αφορούν αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον για τα τελευταία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Α του ν. 998/1979 (Α’ 289).

Από την παραπάνω υποχρέωση, εξαιρείται η διαβίβαση των πράξεων κατεδάφισης που έχουν ήδη περιληφθεί σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κατεδάφισης που έχει συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και σε επεκτάσεις των συμβάσεων αυτών, για τις οποίες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση.

Επιπλέον, πράξεις κατεδάφισης που αφορούν περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δηλαδή περιφράξεις που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή, δύνανται να εκτελούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με τις διατάξεις της ΠΝΠ το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, της ανωτέρω Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ, αποκτά τη δυνατότητα να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των πράξεων οι οποίες θα διαβιβασθούν.  

Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Καλούνται τέλος, οι αστυνομικές αρχές όπως και κάθε δημόσια αρχή (κτηματικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των οικείων ΟΤΑ), να συνδράμουν στην πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων, με τη διάθεση μηχανικών μέσων, αλλά και να διευκολύνουν με οποιοδήποτε τρόπο το έργο κατεδάφισης.

Ως αρμόδια τέλος, για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων  με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Αυθαίρετα: Ψήφισαν «ναι», αλλά θα τα γκρεμίσουν;