Καθυστερήσεις στα Σκόπια, με αποχωρήσεις και αποφυλακίσεις βουλευτών

Καθυστερήσεις στα Σκόπια, με αποχωρήσεις και αποφυλακίσεις βουλευτών
AFP News

Κατά την τρίτη μέρα συζήτησης της Σμυφωνίας των Πρεσπών, τίποτα δεν μαρτυρά ότι θα βρεθούν 8 πρόθυμοι βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν θετικά στη συνταγματική αναθεώρηση.

Μάλιστα, το απόγευμα της Τετάρτης, δεκάδες βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO απέσυραν τα αιτήματά τους να πάρουν τον λόγο στο κοινοβούλιο, αποχωρώντας, μετά την άρνηση του Προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Ξαφέρι, να δώσει τον λόγο στον αρχηγό του κόμματος, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, με το επιχείρημα ότι δεν είναι βουλευτής.

Νωρίτερα την Τρίτη, αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν να ξεκινήσει η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών που θα αλλάξουν το όνομα της χώρας, όπως αυτό ορίζεται στη συμφωνία

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς προέτρεψαν τον κεντροαριστερό Πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, να διευθετήσει το ζήτημα μέσω συνομιλιών με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιτσκόσκι.

Ο βουλευτής του VMRO, Κρίστο Ζοβανόσκι, κάλεσε τον Zάεφ να «μην πιέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν «ναι» αλλά πρώτα να καθίσουν μαζί με τον Μιτσκόσκι και να βρουν μια λύση», ενώ η βουλευτής Ελιζαμπέτα Μιλέβσκα, κάλεσε επίσης τους ηγέτες των κομμάτων να καταλήξουν σε συμβιβασμό κάνοντας λόγο για τεράστια ιστορική ευθύνη των ηγετών.

Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα μάλλον δεν θα τηρηθεί, καθώς η πρώτη ψηφοφορία είναι πιθανόν να μετατεθεί για την Παρασκευή.

Η τακτική του Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με την αντιπολίτευση, προτρέποντας ωστόσο τους βουλευτές του VMRO να στηρίξουν τη συμφωνία, προκειμένου να έχει πιθανότητες επιτυχίας η διαδικασία. «Τώρα καθορίζουμε μόνο την ανάγκη για την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικών τροποποιήσεων. Θα έχουμε και ευκαιρίες ψήφου αργότερα ... Είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει πάνω από 100 ημέρες», δήλωσε ο Ζάεφ.

«Είμαι έτοιμος για συνομιλίες με όλους, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του VMRO DPMNE, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια συναίνεση για το θέμα αυτό», κατέληξε.

Ο βουλευτής που άλλαξε γνώμη

Προς το παρόν, μόνο ένας βουλευτής προσφέρθηκε να αλλάξει γνώμη υποστηρίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Φερίντ Μούχιτς, ο μόνος βουλευτής από την κυβερνητική πλειοψηφία που είχε προηγουμένως αντιταχθεί στη συμφωνία, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι αφού εξέτασε τα γεγονότα, αποφάσισε να την υποστηρίξει.

Αυτό αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών που συμφωνούν να ξεκινήσει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στους 72. Ωστόσο, απαιτείται πλειοψηφία 80/120 για να περάσουν οι αλλαγές.

Δύο βουλευτές εκτός φυλακής

Σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου της ΠΓΔΜ, απελευθερώθηκαν δύο βουλευτές του VMRO από τον κατ′ οίκον περιορισμό που τους είχε επιβληθεί, αφού πρώτα πλήρωσαν εγγύηση 300.000 ευρώ, έκαστος, σύμφωνα με το Balkan Insight και κάποιοι ερμήνευσαν αυτή την απόφαση ως σημάδι συμφιλίωσης εκ μέρους του Ζόραν Ζάεφ προς την αντιπολίτευση

Οι δύο βουλευτές, Λούμπεν Αρναούντοφ και ο Σάσο Βσιλέβσκι, έχουν καταδικαστεί για τα επεισόδια του περασμένου έτους στο κοινοβούλιο.

Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων.

Όλοι εκτός από έναν τώρα έχουν απελευθερωθεί από τον κατ ’οίκον περιορισμό.

Οι δύο βουλευτές που αφέθηκαν ελεύθεροι δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ ότι δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν με την κυβερνητική πρόταση που αφορά στο μέλλον της χώρας τους και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πώς θα ψηφίσουν.

Δημοφιλή