Κεραμέως: Ανοιχτά ως τις 26 Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία. Δεν θα λειτουργήσουν τα Ολοήμερα

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία».
|
.
.
Eurokinissi

Η επιστροφή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία είχε ανακοινωθεί από την Κυριακή το απόγευμα και πριν από λίγο η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσαν διευκρινίσεις για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, έξι παράγοντες οδήγησαν στην απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Συγκεκριμένα:

-H ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η σταθερά καθοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

-Η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί θετικά

-Η κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε να διασφαλίσει την επιστροφή των παιδιών στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στο σχολείο. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτό σχολείο.

- Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να προσαρμοστούν τα παιδιά στα νέα δεδομένα και στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης.

-Με την επιστροφή στα θρανία μειώνεται η κοινωνική ανισότητα

-Η επαναλειτουργία των σχολείων έχει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

-Τα δημοτικά θα λειτουργήσουν έως 26 Ιουνίου και οι παιδικοί σταθμοί έως τις 31 Ιουλίου

-Οι 15 μαθητές είναι το ανώτατο όριο για τη λειτουργία κάθε τάξης, με την απόσταση μεταξύ κάθε παιδιού να είναι το 1,5 μέτρο. Αν τα παιδιά είναι περισσότερα από 15 σε μία τάξη, τότε η λειτουργία θα είναι εκ περιτροπής με λιγότερα παιδιά

-Θα υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε τάξη

-Διαλλείματα σε διαφορετικές ώρες. Δεν θα ανοίξουν κυλικεία

-Προαιρετική η χρήση της μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς

-Ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για απασχόληση περισσότερων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. Δύο φορές την ημέρα ο καθαρισμός των αιθουσών.

-Οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.

-Η απουσία των μαθητών θα δικαιολογείται με απλή υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα για παρουσία στο σπίτι ευπαθών ατόμων

- Δυνατότητα για εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

-Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία

Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού σύμφωνα με τους επιστήμονες, παίζει το μικρό μέγεθος της ομάδας και όχι τόσο πολύ η απόσταση μεταξύ των παιδιών.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος διευκρίνισε επίσης ότι τα ΚΑΠΗ παραμένουν κλειστά, ενώ οι υπηρεσίες καθαριότητας που απασχολούνταν σε αυτές τις δομές θα μπορούν να ενισχύσουν την καθαριότητα στους παιδικούς σταθμούς. Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στον κλάδο της εστίασης που επαναλειτουργεί από σήμερα και σε θέματα που πρέπει να επισπεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το θέμα των χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Εκτός όμως από τα θέματα που σχετίζονται με την σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις προς τον κ. Πέτσα για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο και τις εξελίξεις με τις κινήσεις της Τουρκίας στην συνοριακή γραμμή. Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί, ενώ για το θέμα των συνόρων τόνισε ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν και ότι η κυβέρνηση κάνει ότι είναι απαραίτητο για την προστασία τους που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.