Κυβέρνηση: Πάνω από 940.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, οι παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους θέρμανσης, σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης
Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, εστιάζοντας στο επίδομα θέρμανσης.

«Καθώς μπαίνουμε στο Χειμώνα και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, θέλω να υπογραμμίσω ότι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησής μας ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Ήδη χορηγείται επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, ενώ έχει διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης», ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε:

«Μέχρι χθες περισσότεροι από 940.000 συμπολίτες μας είχαν υποβάλει αίτηση στην ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, με την προθεσμία υποβολής να λήγει την 9η Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη περίοδο. Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους μέχρι και 1.600 ευρώ. Η Κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει και σε αυτό το κομμάτι, φροντίζει με πρακτικά μέτρα, με λειτουργικές πολιτικές να στηρίζει την κοινωνία σε μία από τις βασικότερες ανάγκες της.»

«Καλάθι του νοικοκυριού»: δίνει ουσιαστική ανάσα στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες

Ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε επίσης την επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που φέρνει η εφαρμογή του μέτρου «Καλάθι του νοικοκυριού».

«Σε πείσμα όσων προσπάθησαν να το αμφισβητήσουν, ακόμη και να το υπονομεύσουν η πρωτοβουλία αυτή, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, αποδίδει. Προφανώς δεν αντιμετωπίζει στην ολότητά του, δεν λύνει το θέμα της ακρίβειας -και ούτε βέβαια αναμενόταν κάτι τέτοιο- καθώς το πρόβλημα της ακρίβειας όπως αναδείξαμε προηγουμένως είναι πανευρωπαϊκό, απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, γίνονται όμως σοβαρά βήματα. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει μια ουσιαστική ανάσα στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τη συγκράτηση των τιμών, αλλά και από τη μείωση της τιμών σε μια σειρά βασικών αγαθών, απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και υπογράμμισε ότι «από το σύνολο 816 προϊόντων στο «Καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 192, (ποσοστό 23,5%) η τιμή μειώθηκε.

Στα 581, (ποσοστό 71,2%), η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 43 προϊόντα, (ποσοστό 5,2%) υπήρξε μια μικρή αύξηση.

Έτσι, το συνολικό κόστος του «καλαθιού» είναι μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση να ανέρχεται στο - 9,65%.»

Δημοφιλή