Κι όμως, η πανδημία έχει επηρεάσει την υγεία των ποδιών μας

Ας μάθουμε με ποιο τρόπο ακριβώς και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Με τον κορονοϊό να μας έχει καθηλώσει σπίτι, είτε λόγω μερικού lockdown είτε καθολικού, όπως ισχύει από το πρωί του Σαββάτου, ο ποδίατρος Μπόμπι Πούρζαϊ από το Μπέβερλι Χίλς της Καλιφόρνια, επισημαίνει πώς όλο και περισσότερο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα στα πόδια. Πως συνδέεται αυτό με την περίοδο της πανδημίας;

Βασική αιτία είναι η έλλειψη χρήσης παπουτσιών κατά την διάρκεια της τηλεργασίας που έχει οδηγήσει σε φλεγμονή των νεύρων και σε κατάγματα κοπώσεως.

Τι σημαίνει όμως να μην φοράμε παπούτσια για μεγάλο χρονικό διάστημα για την υγεία των ποδιών μας;

«Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει όλο αυτό το διάστημα είναι η αύξηση κρουσμάτων τενοντίτιδας και πελματιαία απονευρωσίτιδας, καθώς ο περισσότερος κόσμος, γυμνάζεται χωρίς αθλητικά παπούτσια», λέει ο Μπόμπι Πούρζαϊ. Κι εξηγεί:

«Νιώθουμε πως εφόσον είμαστε σπίτι δεν χρειάζεται να φοράμε παπούτσια την ώρα της γυμναστικής».

Σύμφωνα με τον Μπόμπι Πούρζαϊ, είναι αποδεκτό να μην φοράμε παπούτσια αν καθόμαστε στο γραφείο την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.

«Εάν είμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας ή σηκωνόμαστε μόνο για να μην είμαστε διαρκώς καθισμένοι, ένα ανατομικό παπούτσι για το σπίτι η ένα σανδάλι τύπου Μπίρκενστον, που να στηρίζει την καμάρα του πέλματος είναι αρκετό. Στο πόδι μας υπάρχουν 26 κόκαλα και πρέπει να τα προστατεύουμε».

Παράλληλα καθησυχάζει όλους εμάς που ανησυχούμε για την δημιουργία πλατυποδίας χωρίς την χρήση ανατομικών παπουτσιών.

«Τα πόδια μας πλαταίνουν ούτως η άλλως όσο μεγαλώνουμε. Δεν έχει να κάνει τόσο με την υποστήριξη της φτέρνας όσο με την χρήση αθλητικού παπουτσιού και κυρίως με σωστό πάτο».

Αυτό που τον ανησυχεί είναι έλλειψη κίνησης - βασικός παράγοντας για την υγεία των ποδιών μας.

«Εργαζόμαστε από το σπίτι και δεν περπατάμε αρκετά καθ′ όλη την διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να φροντίζουμε να κάνουμε οπωσδήποτε ένα διάλειμμα τριάντα λεπτών και να βγαίνουμε από το σπίτι προκειμένου να κάνουμε ένα περίπατο αλλά και διατάσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι διατάσεις κνήμης και πέλματος είναι ζωτικής σημασίας και μας προφυλάσσουν από μια σειρά τραυματισμών».

Μία εξαιρετική άσκηση που μας προτείνει ο Μπόμπι Πούρζαϊ είναι η εξής:

«Περνάμε ένα λάστιχο κάτω από το μετατάρσιο, με το γόνατο τεντωμένο. Τραβάμε το πόδι προς το μέρος μας. Αυτή η άσκηση βοηθάει τον αχίλλειο τένοντα. Κάνουμε τρεις επαναλήψεις των τριάντα δευτερολέπτων η κάθε μία».

Για καλύτερα αποτελέσματα η άσκηση αυτή καλό είναι να γίνεται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.

Επίσης ο Μπόμπι Πούρζαϊ μας προτείνει στο τέλος κάθε ημέρας ποδόλουτρο με άλατα για δεκαπέντε λεπτά προκειμένου να αυξήσουμε την κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας έτσι την δημιουργία φλεγμονών.