ΤΟ BLOG
18/03/2021 10:33 EET | Updated 18/03/2021 10:33 EET

Κίνα: Η χοντρή κυρία είναι έτοιμη να τραγουδήσει για τα καλά

Νέα υπερδύναμη, νέοι ανταγωνισμοί.

WANG ZHAO via AFP via Getty Images
.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και αληθινό αν δεν είναι μια απλοϊκή διπλωματική παρατήρηση. Η Κίνα αναδύεται ως η υπερδύναμη αφού προηγουμένως έδειχνε να «τσιμπάει» ως κουνούπι.

Με μια καθαρή εντολή από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, λίγο μετά την πολιτιστική επανάσταση, στους πολίτες της, να εξαπλωθούν διακριτικά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, η Κίνα μετακόμισε την ιστορία, τα έθιμα της και τον πολιτισμό της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης δημιουργώντας τις China Town.

Έξυπνα τότε είχε καθοδηγήσει το «μεταναστευτικό» αυτό ρεύμα ως κίνηση της Ταϊβάν. Σήμερα που δρέπει πια τις δάφνες της, όλοι ομολογούν ότι κατάγονται από την ηπειρωτική Κίνα.

Πριν πολλά χρόνια, στην Ευρώπη, σε μια από τις Πρεσβείες που ήμουν Πρέσβης δεν θα ξεχάσω τον ομόλογο της Κίνας να μου λέει με έμφαση: «ότι και αν συμβεί στον κόσμο στα επόμενα χρόνια, η Κίνα,ως υπερδύναμη, και μετά ακόμα και από δύο αιώνες θα έχει  την ίδια φύση, την ίδια πολιτική ισχύ και την ίδια πολιτική ιδεολογία».

Η μεγάλη αυτή χώρα προσπαθεί, πλέον, να καταγάγει νίκη και στον στρατιωτικό τομέα έναντι των ΗΠΑ.

Με ειλικρίνεια αυτό το πλεονέκτημα ως μέσον στην ελεύθερη εμπορική επικοινωνία μέσω των ανοικτών θαλασσών δεν πρέπει να υποβαθμίζεται καθόλου.

Ο έλεγχος που έχει επιβάλει η Κίνα στις επιχειρήσεις, στις εταιρείες και στις ναυπηγήσεις πλοίων είναι τόσο σημαντικός που χρησιμεύει ως παράδειγμα και σε άλλες φιλόδοξες χώρες όπως η Τουρκία.

Η κεντρική, όμως, διαφορά τους έγκειται στα χρηματοοικονομικά δεδομένα και στον τρόπο της πολιτιστικής τους προσέγγισης.

Στα πρώτα η Κίνα καθιερώνει ένα σκληρό νομισματικό και οικονομικό σύστημα μέσω του χρυσού και του Αμερικανικού δολαρίου.

Οι ΗΠΑ διατηρούν την ισχύ τους στην hi tech και στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αλλά τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται στην έρευνα και στη νέου είδους κατασκοπεία μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο σκληρός και μυστικός εν μέρει ανταγωνισμός δεν τελείωσε.

Όπως ένας καλός μου φίλος από το Τέξας λέει η «χοντρή κυρία είναι έτοιμη να τραγουδήσει για τα καλά».

 

Του  Νίκου Δ. Κανέλλου - Πρέσβη ε.τ. και Αντιπροέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας