Κίνα: Η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος και όχι τμήμα των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι.
via Associated Press

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος, στο τελευταίο επεισόδιο μιας διπλωματικής εμπρηστικής ρητορικής κατά της πολιτικής των ΗΠΑ μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε «σοφιστείες» για το ζήτημα της Ταϊβάν και οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν έχουν υπάρξει δίκαιες, κατάλληλες και νόμιμες, καθώς και με στόχο τη διαφύλαξη της ιερής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, είπε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπανγκλαντές.

Πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν, στο μεταξύ, έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι» τις ώρες πριν την προγραμματισμένη λήξη των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων την Κυριακή. Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των ασκήσεων, η Κίνα πραγματοποίησε και βολές πυραύλων. To Πεκίνο φαίνεται αποφασισμένο να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο την πίεση, αφού ανακοίνωσε πως θα διεξάγει πλέον «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική πλευρά της «διάμεσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters