Κίνα: Κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας διασποράς «ψεμάτων»

Ειδικοί του ΟΗΕ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατάει 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους Ουιγούρους σε στρατόπεδα.
Φωτο αρχείου
Φωτο αρχείου
Getty Images

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε οργανισμούς και πρόσωπα στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα προσάπτοντάς τους «ψέματα και παραπληροφόρηση» όσον αφορά τη Σιντζιάνγκ, μερικές ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από το Λονδίνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δυτική κινεζική επαρχία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε τέσσερις οργανισμούς και εννέα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγετικού στελέχους του Συντηρητικού κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συντηρητικού κόμματος, διότι «διασπείρουν κακόβουλα ψέματα και παραπληροφόρηση».

Στα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κυρώσεις και στα μέλη των οικογενειών τους απαγορεύεται η είσοδος στην κινεζική επικράτεια ενώ απαγορεύεται ακόμη σε όλους τους κινέζους πολίτες και τους κινεζικούς θεσμούς να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους.

Η κίνηση ανακοινώθηκε προφανώς σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν συντονισμένα οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΗΒ και ο Καναδάς στο Πεκίνο για αυτές που αποκάλεσαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο ήδη ανακοίνωσε κυρώσεις σε αντίποινα σε βάρος της ΕΕ.

Ακτιβιστές και ειδικοί του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ, ενώ οι ακτιβιστές και ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί κατηγορούν το Πεκίνο για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και εξαναγκαστικές στειρώσεις μειονοτικών.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ λέει πως τα «στρατόπεδα» για οποία μιλούν οι επικριτές της είναι κέντρα επαγγελματικής κατεύθυνσης και κοινωνικής ένταξης απαραίτητα για την πρόληψη του εξτρεμισμού.

Η Κίνα είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντά της ως προς την εθνική της κυριαρχία, την (εθνική) ασφάλειά της και την ανάπτυξή της, και προειδοποιεί την πλευρά του ΗΒ να μη συνεχίσει αυτόν τον λάθος δρόμο», διαμηνύεται στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Σε διαφορετική περίπτωση, η Κίνα θα προχωρήσει αποφασιστικά σε περαιτέρω αντιδράσεις», προστίθεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα