Ετσι θα λειτουργούν οι νέες κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών φιλοξενίας.
Ivan Romano via Getty Images

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να επιτάξει ακίνητα και εκτάσεις σε νησιά του Αιγαίου για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών φιλοξενίας, μία απόφαση που προκάλεσε έντονες πολιτικές αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, η επίταξη κρίθηκε αναγκαία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος και κυρίως για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού σχετικά με την αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η επίταξη θα εφαρμοστεί άμεσα στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο. Θα συνεχιστεί σε Λέρο και Κω, προκειμένου να προχωρήσει με όσο το δυνατόν ταχύτερο ρυθμό η κατασκευή των νέων κλειστών δομών. Όσο για το αν θα υπάρξουν επιτάξεις επιπλέον περιοχών σε άλλα σημεία της χώρας, η εκτίμηση του κ. Πέτσα είναι ότι δεν θα χρειαστούν άλλες.

Η κατασκευή των νέων δομών αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως αρχές Μαρτίου και ο στόχος είναι η μέγιστη διάρκεια παραμονής σε αυτά να μην ξεπερνά τους 2-3 μήνες. Τόσο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί αρχικά για να προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης για την παροχή ασύλου για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Όσο για τα υφιστάμενα κέντρα, όπως της Μόριας για παράδειγμα, αυτά θα κλείσουν αμέσως μόλις λειτουργήσουν οι νέες δομές, κάτι που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Ποιοι θα διαμένουν στις νέες δομές

Αυτό που επίσης ξεκαθάρισε σήμερα ο κ. Πέτσας είναι στο ποιοι θα διαμένουν σε αυτές τις κλειστές δομές. Συγκεκριμένα θα είναι τρεις κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών:

-Οι νέες αφίξεις

-Όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά

-Όσοι μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής

Η έξοδος των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται σε αυτές τις κλειστές δομές θα είναι ελεγχόμενη και θα γίνεται με κάρτα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση διαδικασίας για τις εξετάσεις των αιτήσεων ασύλου, προκειμένου να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών. Κανονικά θα συνεχιστεί και η κατανομή προσφύγων και μεταναστών και σε Περιφέρειες της ενδοχώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, προχωρά η δημιουργία Ειδικού Μητρώου για τις ΜΚΟ, θέμα στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις τοπικές κοινωνίες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την επίταξη περιοχών σε νησιά του Αιγαίου. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, υπήρξε διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών φορέων για περίπου 2 μήνες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια».

Δημοφιλή