Κορονοϊός: Ο αστρονομικός αριθμός των αεροπλάνων που θα χρειαστούν για την παράδοση των εμβολίων παγκοσμίως

Η αποστολή των εμβολίων του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο θα είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση για τις μεταφορές που έγινε ποτέ» σύμφωνα με την αεροπορική βιομηχανία.
guvendemir via Getty Images

Περίπου 8.000 Boeing 747 θα χρειαστούν για τη μεταφορά των εμβολίων του κορονοϊού, όταν και αν δημιουργηθούν, σε όλο τον κόσμο ανέφερε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Μπορεί ακόμη να μην υπάρχει εμβόλιο για την Covid-19, αλλά η IATA συνεργάζεται ήδη με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, παγκόσμια όργανα υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες, για να οργανώσει ένα παγκόσμιο σχέδιο αεροπορικής μεταφοράς.

Το πρόγραμμα διανομής προϋποθέτει μόνο μία δόση ανά άτομο.

«Η ασφαλής παράδοση εμβολίων Covid-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών φορτίων. Αλλά δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό. Και η ώρα για αυτό είναι τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IATA, Αλεξάντερ ντε Τζούνιακ.

Τα εμβόλια δεν είναι σαν ένα οποιοδήποτε φορτίο. Η αποστολή τους απαιτεί ειδικές συνθήκες μεταφοράς, ενώ δεν είναι όλα τα αεροπλάνα κατάλληλα για τη μεταφορά τους, καθώς χρειάζονται ένα τυπικό εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 8 βαθμούς C για τη μεταφορά φαρμάκων. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι έτσι αποκλείονται τα περισσότερα αεροσκάφη.

Επίσης οι πτήσεις προς ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα είναι δύσκολες.

Η δυσκολία της Αφρικής

Η διανομή ενός εμβολίου σε ολόκληρη την Αφρική θα ήταν «αδύνατη» αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την IATA, δεδομένης της έλλειψης χωρητικότητας φορτίου, του μεγέθους της περιοχής και της πολυπλοκότητας της διέλευσης των συνόρων.

Η μεταφορά θα χρειαστεί «σχεδόν στρατιωτική ακρίβεια» και θα απαιτήσει δροσερές εγκαταστάσεις εκεί που θα παραδοθούν τα εμβόλια- κάτι που είναι σε έλλειψη σε αρκετά μέρη της Αφρικής.

Η ΙΑΤΑ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν προσεκτικό σχεδιασμό τώρα για να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένες μόλις εγκριθούν τα εμβόλια και είναι διαθέσιμα για διανομή.

Μαζί με τη διασφάλιση του χειρισμού και της μεταφοράς σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, η ασφάλεια είναι ένα άλλο ζήτημα.

«Τα εμβόλια θα είναι πολύτιμα προϊόντα. Πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι αποστολές παραμένουν ασφαλείς από παραβιάσεις και κλοπές», πρόσθεσε η IATA.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή