Κορονοϊός: Φόβοι για νέα «Σαγκάη» στο Πεκίνο, μαζικά τεστ και σκέψεις για lockdown

Ενώ ο εφιάλτης στη Σαγκάη συνεχίζεται.
Tingshu Wang via Reuters

Τα τρία τέταρτα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων του Πεκίνου άρχισαν να σχηματίζουν τεράστιες ουρές για τεστ COVID-19 την Τρίτη, καθώς οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση της επιδημίας και να αποτρέψουν ένα σκληρό lockdown σε όλη την πόλη αντίστοιχο με αυτό στη Σαγκάη.

Οι πολίτες του Πεκίνου ξεκίνησαν επίσης να «στοκάρουν» τρόφιμα και προμήθειες, ανησυχώντας για τυχόν ξαφνικά τοπικά lockdown, καθώς η απογοήτευση συνεχίζει να αυξάνεται στη Σαγκάη, τον κινεζικό οικονομικό και εμπορικό κόμβο που φιλοξενεί 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους στα παράθυρα τους να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια θυμωμένοι ή να παίζουν με φλάουτα και τρομπόνια το «Do You Hear The People Sing?», έναν ύμνο διαμαρτυρίας από το μιούζικαλ «Les Miserables».

Προσπαθώντας να αποφύγει μια παρόμοια κατάληξη, το Πεκίνο ξεκίνησε εγκαίρως μαζικά τεστ σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην πολυπληθέστερη συνοικία του Τσαογιάνγκ τη Δευτέρα. Μέχρι το τέλος της ημέρας, οι αρχές έβαλαν στη λίστα άλλες 10 περιφέρειες και μια ζώνη οικονομικής ανάπτυξης για υποχρεωτικά τεστ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβάνοντας συνολικά 20 εκατομμύρια ανθρώπους και διατάζοντας 16 εκατομμύρια για τεστ την Τρίτη.

Carlos Garcia Rawlins via Reuters

Οι εντολές αυτές έρχονται ημέρες μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων. Η Σαγκάη περίμενε περίπου έναν μήνα και είχε περισσότερα από 1.000 κρούσματα πριν ξεκινήσει τα τεστ σε όλη την πόλη στις αρχές Απριλίου.

Το Πεκίνο κατέγραψε 33 νέα κρούσματα κορονοϊού τη Δευτέρα, από 19 την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να έχει σημειωθεί κανένας θάνατος μέχρι στιγμής στο νέο ξέσπασμα της επιδημίας. Το συνολικό ιικό φορτίο είναι μικρό σε σύγκριση με τις εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις στη Σαγκάη, που κατέγραψε 52 νέους θανάτους από COVID την Τρίτη, από 51 την προηγούμενη ημέρα. Αυτό ανεβάζει τον επίσημο απολογισμό των θανάτων σε 190, από τις 17 Απριλίου και μετά, αν και πολλοί κάτοικοι λένε ότι συγγενείς ή φίλοι πέθαναν αφού κόλλησαν COVID ήδη από τον Μάρτιο, θέτοντας αμφιβολίες για τα στατιστικά στοιχεία.

Aly Song via Reuters

Στην πρωτεύουσα, σχολεία, καταστήματα και γραφεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά ο εμβληματικός ναός Λάμα θα είναι κλειστός για τους τουρίστες από την Τετάρτη, ενώ το Εθνικό Θέατρο του Πεκίνου θα κλείσει για τον υπόλοιπο μήνα.

Οι αξιωματούχοι προέτρεψαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις για τις επερχόμενες αργίες της Εργατικής Πρωτομαγιάς (30 Απριλίου-4 Μαΐου).

Aly Song via Reuters

Στη Σαγκάη, την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αυστηρή επιβολή των μέτρων, αλλά τα σχέδια για μια μαζικά τεστ PCR σε όλη την πόλη έχουν μείνει πίσω εξαιτίας της πρόγνωσης του καιρού, καθώς αναμένονται καταιγίδες και χαλάζι.

Ενώ οι αρχές λένε ότι έχουν χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς, οι περισσότεροι στην μεγαλούπολη παραμένουν είτε περιορισμένοι στα σπίτια τους είτε δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Ακόμη και εκείνοι που μπορούν να βγουν έξω έχουν λίγα μέρη να πάνε, με τα καταστήματα και τους περισσότερους άλλους χώρους να παραμένουν κλειστά.