Κορονοϊός: Οι Βρετανοί πληρώνουν το τίμημα για την πρόκριση στον τελικό του Euro

Tα κρούσματα έχουν ήδη τετραπλασιαστεί, ενώ κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου.
via Associated Press

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση hangover την Πέμπτη μετά από μια νύχτα ξέφρενων εορτασμών που διαδέχτηκαν την νίκη της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου έναντι της Δανίας στους ημιτελικούς του Euro 2020.

Πιθανότατα, τη Δευτέρα το πρωί θα είναι σε ακόμη μεγαλύτερη μέθη - κυριολεκτικά και μεταφορικά - εάν η Αγγλία καταφέρει να νικήσει την Ιταλία στον τελικό - κάτι που θα αποτελέσει την πρώτη κατάκτηση τροπαίου σε μεγάλο τουρνουά από τότε που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το μακρινό 1966.

via Associated Press

Η αποτίναξη αυτής της καταπίεσης τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τις σκληρές δυσκολίες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των lockdown και των λοιπών περιορισμών λόγω κορονϊού - και από το ποτό.

Η Βρετανική Ενωση Παμπ και Μπυραριών προέβλεψε ότι οι οπαδοί σε όλη τη χώρα θα κατανάλωναν 6,8 εκατομμύρια ποτήρια μπύρας μόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι σκηνές μέσα στο Στάδιο Γουέμπλεϊ ήταν ιδιαίτερα θορυβώδεις - περισσότεροι από 60.000 θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στον αγώνα. Οι εορτασμοί ήταν ιδιαίτερα έντονοι μεταξύ των υποστηρικτών της Αγγλίας, οι οποίοι ξεπέρασαν κατά πολύ σε παρουσία τους Δανούς φιλάθλους (σε αναλογία περίπου έξι προς έναν).

via Associated Press

Οι Βρετανοί τραγουδούσαν εν μέσω ντελίριου μετά την λήξη του αγώνα.

Το πάρτι δεν τελείωσε εκεί. Φεύγοντας από το γήπεδο, οι οπαδοί συνέχισαν να το γιορτάζουν στους δρόμους.

Κάποιοι ανέβηκαν πάνω στα χαρακτηριστικά λεωφορεία του Λονδίνου, ενώ άλλοι επέλεξαν να σκαρφαλώσουν στην οροφή του σταθμού του μετρό στην πλατεία Λέστερ. Ηταν μία από αυτές τις νύχτες.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου προχώρησε σε τουλάχιστον 23 συλλήψεις σε όλη την πρωτεύουσα μετά τον αγώνα για αδικήματα, όπως επίθεση, διατάραξη της δημόσιας τάξης κ.ά.

via Associated Press

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει εντονότερα τις αρχές είναι ότι η πρόοδος της ομάδας στο τουρνουά μπορεί να αποδειχθεί υπεύθυνη για την εξάπλωση εκ νέου του κορονοϊού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας ως αποτέλεσμα της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Αν και οι λοιμώξεις είναι λιγότερο πιθανές σε υπαίθριο περιβάλλον, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προειδοποίησαν ότι ο ιός θα μπορούσε ακόμα να βρει έναν τρόπο μετάδοσης, καθώς δεκάδες χιλιάδες οπαδοί ταξιδεύουν από και προς το Γουέμπλεϊ, το οποίο μετά τον τελικό θα έχει φιλοξενήσει οκτώ από τους αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων.

via Associated Press

Την Πέμπτη, μια έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την Αγγλία μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν πλέον θετικές στον ιό.

Τα προσωρινά ευρήματα τoυ Imperial College London και της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos Mori, που καλύπτουν το διάστημα από τις 24 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, δείχνουν ότι τα κρούσματα έχουν τετραπλασιαστεί από την προηγούμενη μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους 170 ανθρώπους στην Αγγλία έχει μολυνθεί με κορονοϊό πρόσφατα.

Ο επιπολασμός του ιού είναι υψηλότερος στους άνδρες - 0,7% έναντι 0,5% για τις γυναίκες.

Η μεγάλη ανησυχία είναι τώρα ότι εάν η Αγγλία κερδίσει το τουρνουά, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είναι λιγότερο προσεκτικοί και θα οδηγήσουν σε νέα έξαρση τον ιό λίγο πριν από τις 19 Ιουλίου - όταν όλοι οι εναπομείναντες περιορισμοί στην Αγγλία πρόκειται να αρθούν.