ΔΙΕΘΝΕΣ
02/09/2020 13:50 EEST

Κρίσιμες ώρες στο Μαυροβούνιο μετά τις εκλογές- Πιθανός σχηματισμός φιλοσερβικής κυβέρνησης

Βολές κατά της Σερβίας από τον πρόεδρο της χώρας αφού το φιλοδυτικό, σοσιαλιστικό κόμμα ήρθε πρώτο αλλά δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στη Βουλή.

ASSOCIATED PRESS
Υποστηρικτές των φιλοσερβικών κομμάτων της αντιπολίτευσης πανηγυρίζουν για την μη εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημοκρατικού Συσιαλιστικού Κόμματος στη Βουλή. 

Πολιτική αβεβαιότητα επικρατεί στο Μαυροβούνιο μετά τις εκλογές της Κυριακής, καθώς αν και το φυλοδυτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (DPS) κατάφερε να έρεθει πρώτο με 35%, το ποσοστό αυτό δεν του εξασφαλίζει πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο και αυξάνει έτσι την πιθανότητα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό μια συμμαχία φιλοσερβικών κομμάτων.

Σημειώνεται το DPS που βρίσκεται στο τιμόνι του Μαυροβουνίου επί τρεις δεκαετίες, οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006, στην ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2017 και τώρα στον προθάλαμο της ΕΕ.

Τώρα, μετά τις εκλογές, ο πρόεδος Μίλο Τζουκάνοβιτς κατηγορεί την γειτονική Σερβία πως εξαπολύει επιθέσεις στη χώρα, πολιτικές αλλά και μέσω των ΜΜΕ. 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αραδέχτηκε ότι το χειρότερο του αναμενόμενου εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του πιθανόν να συνδέεται με τη ”λαϊκή δυσαρέσκεια για κάποιες πολιτικές” και με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Anadolu Agency via Getty Images
Filip Filipovic via Getty Images

 

 

Ο ρόλος της Σερβίας και η απάντηση Μπρνάμπιτς 

Αλλά ο ίδιος άσκησε κριτική και απέναντι στον ρόλο που διαδραματίζει η Σερβία και ο ηγέτης της Αλεξάντερ Βούτσιτς στο Μαυροβούνιο. Το ένα τρίτο των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου είναι σερβικής καταγωγής.

″Ο πρόεδρος Βούτσιτς...και η Σερβία...θέλουν να αναμειχθούν σε εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών και ... θέλουν να ενισχύσουν την εθνικιστική ιδέα της ‘Μεγάλης Σερβίας’ ”, σχολίασε ο Τζουκάνοβιτς στο Newsmax Adria TV, αναφερόμενος στην ιδεολογία που πυροδότησε εν μέρει τους πολύνεκρους πολέμους τα χρόνια του 1990, οι οποίοι οδήγησαν στον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς απέρριψε τις αιτιάσεις του λέγοντας ότι το Μαυροβούνιο ”δεν απειλείται με κανέναν τρόπο από τη Σερβία”.

″Ο Τζουκάνοβιτς ... (θέλει) να αποσπάσει πολιτικά οφέλη με ψευδείς ιστορίες σχετικά με την αδυναμία του Μαυροβουνίου, αντί να επικεντρώνεται στις ανάγκες και στα προβλήματα των πολιτών του”, είπε η ίδια.

Filip Filipovic via Getty Images
Filip Filipovic via Getty Images

 

Το νέο πολιτικό σκηνικό

Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, μια συμμαχία από σερβικά εθνικιστικά κόμματα με την ονομασία «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» απέσπασε το 32,55% των ψήφων και μια συμμαχία κεντρώων και φιλοδυτικών κομμάτων, η «Ειρήνη είναι η Χώρα Μας», το 12,53%.

Οι κυριότεροι πολιτικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, αν σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Τα κόμματα έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας και έχουν τρεις μήνες περιθώριο μέχρι να καταλήξουν.

Το φιλοσερβικό μπλοκ του Μαυροβουνίου υποστηρίζεται από την ισχυρή Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι καθημερινές διαδηλώσεις της οποίας εναντίον ενός νόμου που επιτρέπει στο κράτος να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας των οποίων η ιδιοκτησία ιστορικά δεν μπορεί να αποδειχτεί, επισκίασε την προεκλογική εκστρατεία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τον Τζουκάνοβιτς και το κόμμα του ότι κυβερνούν το Μαυροβούνιο σαν να είναι το δικό τους διεφθαρμένο φέουδο και ότι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που αρνείται το DPS.

Anadolu Agency via Getty Images
Filip Filipovic via Getty Images