Lance Gooden: Να επαναξιολογήσουν το ρόλο των ΗΠΑ οι απανταχού πολιτικές ελίτ προκειμένου να επιβιώσουν

Συνέντευξη στον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή
.
.

Μια αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε αποκλειστικά στην “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου” ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής κ. Lance Gooden λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ο κ. Gooden, εκλεγμένος στην Πολιτεία του Τέξας η οποία αποτελεί την “ατμομηχανή” των ΗΠΑ εν γένει, δεν διστάζει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις πολιτικές ελίτ του πλανήτη, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως η κυρία Πελοζί έκανε με την γνωστή πολιτική της επιλογή το… καλύτερο δώρο στον πρόεδρο Τράμπ ο οποίος αναμένεται να βγει ενισχυμένος από την πολύκροτη υπόθεση της παραπομπής του.

(Κώστας Πρώιμος: Εκδότης της Ενημέρωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου)

Η συνέντευξη δόθηκε στον κ. Κώστα Γ. Παπαδόπουλο- πρώην Ηλεκτρολόγο-Μηχανικό της JPL-NASA και πρώην Πρόεδρος του Ελληνόαμερικανικού λόμπι της Νότιας Καλιφόρνια (ΗΠΑ)

Από το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου και το 2019 για πρώτη φορά από το 1973 επανακτούν τον θρόνο του πετρελαϊκού κόσμου, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου παγκοσμίως. «Τερματίζουμε δεκαετίες ξένης ενεργειακής εξάρτησης για να εξαπολύσουμε τις ευλογίες της Αμερικανικής ενεργειακής ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Πρόεδρος Trump στις 12 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια δείπνου σε συνέδριο Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών, στη Βαλτιμόρη.

Κώστας Παπαδόπουλος: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στην οικονομία τους, στο εμπορικό τους ισοζύγιο και στην εθνική τους ασφάλεια;

LANCE GOODEN: Η άνθηση της Αμερικανικής παραγωγής ενέργειας έχει δημιουργήσει αδρά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχει φέρει οικονομική ανάπτυξη σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια. Αυτό φυσικά είχε τεράστιο αντίκτυπο στα εσωτερικά δρώμενα της χώρας. Όσον αφορά τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής, η νέο – ανακαλυφθεισα ενέργεια και ή ανεξαρτησία, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις πιο εύκολα και ελεύθερα. Είμαστε πλέον απαλλαγμένοι από τις πιέσεις που μπορούσαν να ασκήσουν εναντίον μας οι χώρες από τις οποίες εξαρτιόμαστε για το πετρέλαιο.

Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ σήμερα είναι η κυρίαρχη οικονομική και στρατιωτική Παγκόσμια δύναμη. Έχουν ελάχιστη οικονομική έκθεση στις επιπτώσεις του Παγκόσμιου Εμπορίου (σε σχέση με άλλα κράτη), είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων και αυτάρκης στην παραγωγή βασικών αγαθών, έχει καλά δημογραφικά στοιχεία και δεν έχει σοβαρές απειλές στα σύνορά της («νησιωτικό είδος ασφάλειας»). Όλοι αυτοί οι ποιοτικοί συντελεστές σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επίτευξη της ενεργειακής αυτάρκειας, εντός του 2020, της προσδίδουν «ασυλία» από αρνητικές επιπτώσεις παγκόσμιων γεγονότων.

Κ.Π: Θα μπορέσει το “λαϊκό πολιτικό κύμα” που σαρώνει τη χώρα σε συνδυασμό με τους άνωθεν αναφερθέντες οικονομικούς και στρατιωτικούς συντελεστές να αναγκάσει την Αμερικανική πολιτική ελίτ να επαναξιολογήσει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή;

L.G: Οι κοινοί άνθρωποι αισθάνονται ότι εγκαταλείφθηκαν από ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα που σχεδιάστηκε για να αποκλείσει τα συμφέροντά τους. Αυτό ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Ο Donald Trump κατέβηκε στις εκλογές με μια πολιτική πλατφόρμα για να ανατρέψει αυτό το σύστημα και η βασική εστίαση της πλατφόρμας του ήταν να αλλάξει τον ρόλο της Αμερικής στη Διεθνή σκηνή. Εάν οι πολιτικές ελίτ δεν έχουν ήδη αρχίσει να επαναξιολογούν αυτόν τον ρόλο, δεν θα είναι πολιτικές ελίτ για περισσότερο καιρό.

Η νεώτερη Ελλάδα υπήρξε μακροχρόνιος σύμμαχος του αγγλοσαξονικού κόσμου και ήταν βασικός παίκτης από την άποψη της επικράτειας της, ή ως άμεση συμμετέχουσα στις συμμαχικές νίκες του WW I, WW II και του Ψυχρού Πολέμου. Από το 2010 πλήττεται από μια άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση λόγω εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, από μια ανεξέλεγκτη εισροή παρανόμων μεταναστών και, από την σχεδόν πλήρη κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος της. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει γίνει μια περιφερειακή οικονομική και στρατιωτική δύναμη ενώ φιλοδοξεί να αναδειχτεί ως περιφερειακός Ηγεμόνας και ένας ανεξάρτητος Παγκόσμιος παίκτης.

Κ.Π: Πόσο σημαντική είναι σήμερα η Οικονομική, Πολιτική και Στρατιωτική βιωσιμότητα της Ελλάδας, στη σκέψη των Αμερικανών γεωστρατηγών;

L.G: Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας προσέγγισης στην Ευρώπη. Οι κοινοί μας οικονομικοί και στρατιωτικοί στόχοι καθιστούν την Ελληνική Δημοκρατία κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016, ο υποψήφιος Trump υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα “μεγάλο, όμορφο τείχος” μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού για να καταπολεμήσει την επιδημία των ναρκωτικών και την ανεξέλεγκτη μαζική παράνομη μετανάστευση. Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Πρόεδρος Trump κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κατάσταση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Κ.Π: Ποια είναι η θέση και ο ρόλος των Προοδευτικών Φιλελευθέρων και της Αριστεράς στην Αμερική σχετικά με το θέμα των Ανοικτών Συνόρων;

L.G: Αριστεροί Προεδρικοί υποψήφιοι κατέστησαν σαφές ότι το Δημοκρατικό κόμμα είναι τώρα αντίθετο σε κάθε είδους πολιτική για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Οι πολιτικές τους θα επέτρεπαν σε οποιονδήποτε και στον καθένα να διασχίζει “χορεύοντας” τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη χειρότερα, συμφωνούν ομόφωνα ότι ακόμα και οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα δικαιούνται δημόσια οφέλη όπως η κοινωνική ασφάλιση και η υγειά.

Το Τέξας είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της αμερικανικής ενεργειακής ανεξαρτησίας και όχι μόνο. Είναι το επίκεντρο της Αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου και σχιστόλιθου, είναι κέντρο τεχνολογιών πληροφορικής, άμυνας, βιοϊατρικής έρευνας, ηλεκτρικής ενέργειας, γεωργίας και είναι επίσης ένα πανίσχυρο βιομηχανικό κέντρο παράγωγης. Στο εμπορικό μέτωπο, το Τέξας έχει γίνει η καρδιά της NAFTA, κερδίζοντας τεράστια κέρδη από άποψη θέσεων εργασίας, εισοδήματος και φορολογητέας βάσης.

Κ.Π: Πόσο καλές είναι οι επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές του Τέξας και πόσο σημαντική είναι η αναθεωρημένη εμπορική συμφωνία της NAFTA για την οικονομία του; Πότε η συμφωνία θα επικυρωθεί από το Κογκρέσο;

L.N: Το Τέξας είναι το κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επιχειρηματικές προοπτικές δεν ήταν ποτέ καλύτερες και το πέρασμα της συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA) θα αποτελέσει μια τεράστια οικονομική ώθηση. Ανυπομονώ για την ταχεία επικύρωση της συμφωνίας στη Γερουσία. Μόλις ξεπεράσουμε την απάτη των απαγγελιών κατηγορίας (εναντίον του Πρόεδρου Trump) θα αναγκαστούν σύντομα να την εξετάσουν.

Οι εκλογές του 2020 για ανάδειξη Προέδρου και για την εκλογή βουλευτών του Κογκρέσου είναι κοντά.

L.G: Την ημέρα που η Nancy Pelosi ανακοίνωσε έρευνα για την απαγγελία κατηγοριών (εναντίον του Προέδρου Trump), πρόβλεψα ότι θα μετανοιώσει για αυτήν την απόφασή της. Το πιστεύω το ίδιο σήμερα, τόσο όσο και στο παρελθόν. Ο Αμερικανικός λαός είχε χρόνο να δει τη σπατάλη ενέργειας και πόρων που επέφερε αυτή η δοκιμασία. Οι εκλογικές προοπτικές του Προέδρου Trump και όλων των Ρεπουμπλικάνων αυξάνονται καθημερινά.

*Ο κύριος Lance Gooden είναι μέλος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (Congressman) και εκπροσωπεί το 5ο Διοικητικό Διαμέρισμα του Τέξας.

Είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος Υποεπιτροπής της Βουλής για θέματα Στέγασης, Ανάπτυξης Κοινοτήτων και Ασφάλισης.

Πριν από την ένταξή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο κ. Gooden υπηρέτησε τρεις θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας.

.
.

Δημοφιλή