ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2020 09:02 EET

Λάθος η εκτίμηση κινδύνου για τον κοροναϊό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Προχώρησε σε διόρθωση

Τι σημαίνει αυτός το λάθος και η ατυχής δικαιολογία του φορέα.

Kevin Frayer via Getty Images
Πεκίνο, 27 Ιανουαρίου 2020. 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε την Δευτέρα να διορθώσει την εκτίμηση του για το μέγεθος της απειλής που συνιστά η εμφάνιση του νέου κοροναϊού, χαρακτηρίζοντας αυτόν «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο» όπως έγραψε μέχρι σήμερα στις αναφορές του.

Σημειώνεται πως πρόκειται για διόρθωση και όχι για επανεκτίμηση της κατάστασης αφού όπως εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP) εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ., είχε γίνει «λάθος στη διατύπωση». 

Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».

«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε...Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος. Βέβαια ο χαρακτηρισμός του κινδύνου σε πολύ υψηλό, υψηλό, μέτριο δεν είναι μόνο λέξεις σε μια έκθεση αλλά σχετίζονται και με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας.  

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης και από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου.

Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».

«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου.

Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ