ΔΙΕΘΝΕΣ
25/01/2021 20:48 EET | Updated 25/01/2021 21:06 EET

Λίβανος: Η χώρα με ένα από τα πιο αυστηρά lockdown παγκοσμίως

Ποιες απαγορεύσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή και γιατί.

ASSOCIATED PRESS

Την περασμένη Πέμπτη οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν επέκταση του εθνικού lockdown κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες με την ελπίδα ότι θα να σταματήσει η άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το εθνικό σύστημα υγείας.

Οι «σκληροί» περιορισμοί περιλαμβάνουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το εικοσιτετράωρο και τον περιορισμό της αγοράς ειδών παντοπωλείου σε κατ’οίκον παραδόσεις.

Επίσης, οι «μη απαραίτητοι» εργαζόμενοι απαγορεύονται να βγουν από τα σπίτια τους, πόσο μάλλον να μετακινηθούν από και προς την εργασία τους.

ASSOCIATED PRESS

Το lockdown τέθηκε σε ισχύ από τις 14 Ιανουαρίου και η αρχική πρόθεση ήταν να διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου αλλά παρατάθηκε τουλάχιστον έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Τα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και ο ούτως ή άλλως υψηλός αριθμός των θανάτων Covid-19 αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

JOSEPH EID via Getty Images

 

Την ίδια ώρα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σχεδόν πλήρεις, με ποσοστά πληρότητας 91% σε εθνικό επίπεδο και πάνω από 97% στην πρωτεύουσα Βηρυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ASSOCIATED PRESS

Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 270.000 κρούσματα κορονοϊού και τουλάχιστον 2.320 θανάτους από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τώρα.

Οι ημερήσιες μολύνσεις αυξήθηκαν από διψήφια νούμερα σε εκατοντάδες τον Ιούλιο και σε πάνω από 1.000 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πλέον, κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε πάνω από 5.000 την ημέρα από την αρχή του έτους με ρυθμό θετικότητας περίπου 20%.

Xinhua News Agency via Getty Images
ASSOCIATED PRESS

Οι μολύνσεις εκτοξεύθηκαν πρόσφατα στα ύψη επειδή οι οικογένειες συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών στο τέλος του έτους και οι αρχές επέτρεψαν στους πολίτες να διασκεδάζουν στα μπαρ μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα.

Ο Λίβανος αναμένει τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού τον επόμενο μήνα.

ASSOCIATED PRESS

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι θα παράσχει 34 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση εμβολίων για περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα στο Λίβανο.

«Αυτή είναι η πρώτη επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση της προμήθειας εμβολίων Covid-19», ανέφερε σε δήλωσή του ο οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

MAHMOUD ZAYYAT via Getty Images

Αυτά τα εμβόλια αναμένονται στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι υγειονομικές αρχές ψάχνουν να εξασφαλίσουν συνολικά έξι εκατομμύρια εμβόλια.

(με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, France 24)