ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/09/2020 18:07 EEST | Updated 09/09/2020 22:55 EEST

Ανακοινώσεις κυβέρνησης για Μόρια: Σε πλοία και σκηνές οι πρόσφυγες του καταυλισμού

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον άμεσο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη Μόρια τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους.

Eurokinissi

Τα τεστ που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στον καταυλισμό της Μόριας για τον κορονοϊό ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η αναταραχή στο χώρο που μέχρι σήμερα φιλοξενούνταν χιλιάδες άνθρωποι.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ενημέρωση της κυβέρνησης το απόγευμα της Τετάρτης αλλά και από τα όσα ειπώθηκαν από όλες τις πλευρές τις τελευταίες ώρες. Όποιος όμως επιθυμεί να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, οφείλει να πάει τις σκέψεις του ένα βήμα παραπέρα. Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια είναι άσχημες εδώ και πάρα πολύ καιρό, με αποτέλεσμα κάθε μικρή αφορμή να πυροδοτεί το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια τους τους ίδιους τους διαμένοντες.

Σε ένα χώρο που θεωρητικά μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα, μένουν στοιβαγμένοι πάνω από 12.000. Αναλογιζόμαστε όλοι πώς μπορεί αυτό να μεταφράζεται στην ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου που βρίσκεται εκεί. Την ίδια ώρα, η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία, που από το καλοκαίρι βρίσκεται στο απόγειο της, δημιουργεί διάφορους συνειρμούς και δεν αφήνει κανέναν σε ησυχία. 

 

Μεταφορά σε σκηνές και πλοία

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ στη Λέσβο, χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν την Πέμπτη στο νησί.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως διευκρίνισαν οι υπουργοί, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες, θύματα ή αγνοούμενοι. 

 

Μεταφέρονται και τα ασυνόδευτα παιδιά 

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, 165 περίπου παιδιά αναχώρησαν από το νησί το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ απογειώθηκε και ένα άλλο αεροσκάφος με 160 παιδιά. 

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά στη Μόρια και εξηγεί ότι έχει επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

 

Μηταράκης: Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα

«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται κλειστή, ελεγχόμενη δομή. Μια δομή ασφαλής που θα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες και μικρότερη από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης κατά την απογευματινή ενημέρωση.

«Έχουν καταστραφεί οι χώροι διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος μόνο από τον χώρο φιλοξενίας», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από διαμένοντες στον καταυλισμό. «Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τον άμεσο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη Μόρια τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους.

Με δήλωση του ξεκαθάρισε ότι οι φιλοξενούμενοι θα μείνουν για την ώρα σε κατάλληλες σκηνές, θα υπάρξει περίθαλψη για τους θετικούς στον ιό, ενώ θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι του νησιού. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι απομακρύνονται τα ασυνόδευτα παιδιά αλλά και ότι κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει.