ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/11/2020 09:26 EET

Lockdown: Σκέψεις για παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου - Το πλάνο για σχολεία και λιανεμπόριο

Στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση του lockdown να γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, κάτι που μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

NurPhoto via Getty Images

Νέα παράταση για το lockdown, στις 14 Δεκεμβρίου, εξετάζει η κυβέρνηση βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, που παραμένουν υψηλά στη χώρα. 

Ήδη, την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, έκανε λόγο για 18 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» ενώ έκανε ειδική αναφορά σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. 

Επισήμανε δε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown τα Χριστούγεννα.  

Ωστόσο μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές. Κάτι που θα εξαρτηθεί ωστόσο από τη «στάση όλων μας» όπως διευκρίνισε.  

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση ενώ στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.   Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα ενώ κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.  

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα δε, με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.  

Σε ό,τι αφορά στο lockdown «επικρατέστερο σενάριο είναι το απαγορευτικό να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία» όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.  

Ωστόσο στα μέσα της εβδομάδας, η εικόνα φαίνεται πως θα είναι πιο ξεκάθαρη και αν υπάρξει κάθετη πτώση των κρουσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να ανοίγουν πρώτα. Σε αντίθετη περίπτωση το άνοιγμά τους αναβάλλεται για τις 14 του μήνα.

«Τώρα δίνουμε την μάχη με την πανδημία για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μόλις υπάρχουν αξιόπιστες προβλέψεις θα ανακοινώσουμε τις επόμενες κινήσεις», σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, θέλοντας να βάλουν τέλος στα σενάρια για το άνοιγμα που κυκλοφορούν.  

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες είναι η άρση του lockdown να γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, κάτι που ωστόσο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας συγκεκριμένων περιοχών.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα την Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συναντήσεις και με την τοπική αυτοδιοίκηση.