ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/08/2020 15:48 EEST | Updated 14/08/2020 19:09 EEST

Λουκέτο τα μεσάνυχτα στη διασκέδαση, lockdown σε νησιά

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό.

ASSOCIATED PRESS

Νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μεταξύ αυτών είναι το κλείσιμο καφέ, μπαρ, εστιατορίων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως και τις 7 το πρωί στην Αττική και στα νησιά του Αργοσαρωνικού έως τις 24 Αυγούστου, το όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, η επιβολή αυστηρού lockdown στην Πάρο όπως ακριβώς έγινε με τον Πόρο κ.ά.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ν.Χαρδαλιάς

 - Οριο 50 ατόμων (από 100) για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης (μπαρ, καφέ, εστιατόρια, νυκτερινά κέντρα κ.λπ) από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής  (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων και των νησιών του Αργοσαρωνικού) έως τις 24 Αυγούστου.
- Εφαρμογή δέσμης μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από το πρωί του Σαββάτου (15/8) στις 6.00 έως τις 24 Αυγούστου. Ειδικότερα: απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στα εστιατόρια τα 4, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
- Παράταση έως τις 24 Αυγούστου για τα μέτρα στον Πόρο με την αλλαγή όμως της ώρας που θα κλείνουν τα καταστήματα στις 12 το βράδυ (αντί για 11 μ.μ.)
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.
- Τα μέλη των ομάδων αυξημένο κινδύνου που εργάζονται στο Δημόσιο, έως τις 31 Αυγούστου θα εργάζονται με τηλεργασία.

Συστάσεις για τη χρήση μάσκας

- Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα, σε όσους επιστρέφουν από ταξίδι σε επιβαρυμένη περιοχή.
-Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως «τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, θα κρίνουν την πορεία και την έκβαση των πραγμάτων στη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Για να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα είναι ολέθρια για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις οικογένειές μας».

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους που βρίσκονται σε νησιά και επιστρέφουν από διακοπές, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι άτρωτοι.