Μαγικές εικόνες: Χιόνισε στην έρημο Σαχάρα

Ενώ ο Ιανουάριος φέρνει χιόνι και κρύο σε πολλά μέρη του κόσμου, το να χιονίζει στη Σαχάρα φαντάζει σχεδόν ανήκουστο.
TERADAT SANTIVIVUT via Getty Images

Χιόνι έπεσε στην έρημο Σαχάρα στη βορειοδυτική Αλγερία, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν.

Ο ψυχρός καιρός έφτασε στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν και ορισμένα μέρη της ερήμου της Σαχάρας να καλύπτονται από χιόνι.

Στην περιοχή έχει χιονίσει μόλις τρεις φορές μέσα σε 42 χρονια, το 1979, το 2017 και το 2018.

Το 1979 η χιονοθύελλα ήταν αρκετά σφοδρή ώστε να σταματήσει την κυκλοφορία. Το 2017 έριξε χιόνι πάχους έως και ένα μέτρο, ενώ το2018 έφτασα τα 40 εκατοστά.

Η πόλη Αίν Σέφρα, η οποία χαρακτηρίζεται και ως «πύλη της ερήμου», στην Αλγερία έγινε κατάλευκη. Βρίσκεται περίπου 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από τα όρη του Άτλαντα.

Η έρημος της Σαχάρας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής και έχει περάσει από αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας τα τελευταία εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Ενώ είναι γνωστό ότι οι θερμοκρασίες στις ερήμους μπορεί να μειωθούν δραματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό συνήθως δεν φέρει μαζί του πάγο ή χιόνι, τουλάχιστον εν μέρει λόγω των χαμηλών επιπέδων υγρασίας. Αλλά είναι μια ανάπαυλα από την καυτή ζέστη, τουλάχιστον για λίγο.

Ο Ιανουάριος είναι ένας από τους πιο κρύους μήνες εκεί με μέση θερμοκρασία 14 C (57 F). Το καλοκαίρι φτάνει, κατά μέσο όρο, τους 38C.

Πηγή: Sky

Popular in the Community