Μέρκελ τέλος από την αρχηγία του CDU. Τα πρώτα «δηλητηριώδη» σχόλια

Reuters

Η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες αναδείχθηκαν μεν πρώτη δύναμη αλλά με τεράστιες απώλειες, ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία στο κόμμα της (CDU) στις εσωκομματικές διαδικασίες του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Παραίτηση και από την Καγκελαρία;

Η ανακοίνωση της απόφασης που έλαβε η Μέρκελ, να μην θέσει υποψηφιότητα και πάλι για την προεδρία του κόμματός της θέτει εμμέσως - αλλά άμεσα, όπως παρατηρεί αυτή την ώρα το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική έκδοσή του - το συναρπαστικό ερώτημα «τι σημαίνει αυτό για την καγκελαρία»;

Η Μέρκελ ανέκαθεν υπογράμμισε σε δημόσιες δηλώσεις της, ότι η προεδρία του κόμματος και η θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης πάνε «πακέτο».

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, ανοίγει αυτομάτως η συζήτηση για εάν και πότε θα επιλέξει να αποχωρήσει από την Καγκελαρία.

Στο ερώτημα θα κληθεί, προφανώς, να απαντήσει η ίδια από τα γερμανικά ΜΜΕ μέσα στις επόμενες ώρες.

Σε πρώτο χρόνο, πάντως, η γερμανική έκδοση της HuffPost μεταδίδει ήδη, ότι η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί να παραμείνει στην Καγκελαρία και να ολοκληρώσει κανονικά την θητεία της.

«Φίλια» πυρά κατά Μέρκελ

Ανοίγοντας τα χαρτιά της από νωρίς για τις εκλογές του 2021, η Αγκελα Μέρκελ αφήνει το δρόμο ελεύθερο σε πιθανούς διεκδικητές της ηγεσίας στην CDU, ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις...

Ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ήδη δέχθηκε πυρά από τον επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Η Deutsche Welle αναδεικνύει το tweet που ανέβασε νωρίτερα ο Λίντνερ, ο οποίος έγραψε ότι «παρατείται (η Μέρκελ) από το λάθος γραφείο». Η DW σχολιάζει σε δικό της «τιτίβισμα» ότι ο Λίντνερ εννοεί πως έπρεπε να παραιτηθεί από καγκελάριος η Μέρκελ και προσθέτει: «Αουτς!»

Reuters

Οι πιθανοί «μνηστήρες». Ποιόν προτιμά η Μέρκελ

Πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είναι η γενική γραμματέας του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Η ανάδειξη στην προεδρία του κόμματος θα επέτρεπε, λογικά, σε ένα νέο/α Πρόεδρο στο CDU να χτίσει ένα ισχυρό προφίλ, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2021. Η «ευνοούμενη» διάδοχος της Μέρκελ είναι η γενικός γραμματέας της CDU Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Πάντως, η αδυναμία της Μέρκελ στο εσωτερικό μέτωπο μπορεί να περιορίσει την ικανότητά της να καθοδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια εποχή που η Ενωση ασχολείται με το Brexit, με τη βαθιά δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία και με την προοπτική των λαϊκιστικών κομμάτων να κερδίζουν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Μάιο.