Μετά τη Δυτική Αττική στην Κοζάνη ο Χρυσοχοϊδης-Ανησυχία και επιφυλακή για πιο σκληρά τοπικά lockdown

Στην Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς για το επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει εορτών.
NurPhoto via Getty Images

Μετά την περιοχή της Δυτικής Αττικής όπου υπάρχει έντονη ανησυχία για την επιδημιολογική επιβάρυνση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σήμερα την Κοζάνη, την δεύτερη περιοχή της χώρας που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο υπ.Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στον αυξημένο αριθμού νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στις δύο περιοχές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων ενώ το απόγευμα συνεδρίασε και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ανησυχία επίσης υπάρχει για ακόμη εννέα περιοχές και συγκεκριμένα: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα.

Ο δε Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που επίσης την Τετάρτη επισκέφθηκε την Δυτική Αττική και είχε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, προειδοποίησε πως απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων και δήλωσε πως εάν χρειαστεί θα ”σφραγιστούν περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι”. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost στο «κόκκινο» βρίσκονται ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, και η Μάνδρα όπου παρατηρείται άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών δείχνουν πως ίσως οι δύο περιοχές, εάν δεν υπάρξει άμεσα κάποια αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα, να χρειαστεί να μπουν σε αυστηρό τοπικό lockdown μέσα στο ήδη χαλαρό που βρίσκεται ακόμη η χώρα.

Ειδικότερα η Κοζάνη, όπου βρίσκεται σήμερα ο Μ.Χρυσοχοϊδης, συμπεριλαμβάνεται στους νομούς με τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού.

Έτσι ο υπουργός θα έχει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με εκπροσώπους της Περιφέρειας, των δήμων, του διοικητή της 3ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων, τον ιατρό συντονιστής του ΕΟΔΥ της Περιφέρειας, τον γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας, τον διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, τον πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης και εκπρόσωπους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους με αντικείμενο την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊόυ, που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.