Μύθοι, αλήθειες και ψέμματα για τις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο, το μποϊκοτάζ, ο λαός και ο «ξένος παράγοντας»

Μύθοι, αλήθειες και ψέμματα για τις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Άνοιξαν σήμερα, Κυριακή τα εκλογικά τμήματα στη Βενεζουέλα για τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση ενώ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ποντάρει στην επανεκλογή του.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) με την ψήφο του απερχόμενου προέδρου. Οι κάλπες θα μείνουν ανοικτές για 12 ώρες, εκτός αν η εκλογική επιτροπή αποφασίσει την παράταση της ψηφοφορίας στην περίπτωση που σχηματιστούν ουρές αναμονής την ώρα που κλείνουν οι κάλπες.

Εστιάζοντας στην εκλογική αναμέτρηση η Deutsche Welle σκιαγραφεί το πολιτικό σκηνικό και τονίζει πως αν η ημέρα δεν προσφέρεται για προσεγγίσεις του τύπου «μαύρο άσπρο» αξίζει να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι οι μύθοι, ποια τα ψέμματα και ποιες οι αλήθειες για τη εκλογική Βενεζουέλα.

Όπως τονίζεται αυτές τις μέρες στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βενεζουέλας ο περιηγητής αντικρίζει παντού τεράστια προεκλογικά πλακάτ με τον χαμογελαστό «Νίκο» ενώ από κοντά είναι και αυτά του Χένρι Φαλκόν, του μόνου υποψηφίου της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης που είναι σε θέση να απειλήσει σοβαρά τον Μαδούρο στις σημερινές προεδρικές εκλογές.

Marco Bello / Reuters

Μύθοι και ψέμματα για τις εκλογές

«Και εδώ θα πρέπει να γίνει μία πολύ σημαντική διευκρίνιση: πρόκειται για εκλογές με έναν μόνο γύρο και με υποψήφιους όχι κόμματα, αλλά άτομα που υποστηρίζονται από κομματικούς σχηματισμούς και συμμαχίες ενός ευρύτατου πολιτικού φάσματος, από απογοητευμένους τσαβιστές μέχρι δεξιούς και ριζοσπαστικά στοιχεία που διασυνδέονται και κατευθύνονται από τον ξένο παράγοντα» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Κατά συνέπεια, «ο ψόγος ότι ο Μαδουρο έχει αποκλείσει από τις σημερινές εκλογες τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ευσταθεί με την έννοια που του καταλογίζεται». Διευκρινίζεται βέβαια πως πίσω από κάθε υποψήφιο υπάρχουν κομματικοί μηχανισμοί και υπενθυμίζεται πως στις βουλευτικές εκλογές του 2015, τις πρώτες μετά Όυγκο Τσαβες, το κόμμα του ”Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα” (PSUV) υπέστη ήττα απέναντι στην συνασπισμένη αντιπολίτευση MUD, η οποία όμως δεν κατάφερε μέχρι σήμερα όχι μόνο να κεφαλαιοποιήσει τη δύναμη της από την βαθιά οικονομικη κρίση και την απογοήτευση του λαου, αλλά ούτε καν να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις, να ενσαρκώσει την ελπίδα και ενωμένη να αποτελέσει το αντίπαλο δέος.

Αντίθετα, από το 2015 μέχρι σήμερα αναλώθηκε σε στρατηγική φθοράς της εκτελεστικής εξουσίας, δεν τη σεβάστηκε και περιορίστηκε στο να «εκδιώξει» τον Μαδούρο, επίσης εκλεγμένο από τον λαό, από το αξίωμά του. Και αντί να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία των σημερινών εκλογών και να συστοιχισθεί πίσω από τον Χενρι Φάλκον, καλεί τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν την εκλογικη διαδικασία και να μείνουν στα σπίτια τους.

LUIS ROBAYO via Getty Images

Τα σφάλματα του Μαδούρο

Σε κάθε περίπτωση η αδιέξοδη πολιτική της αντιπολίτευσης σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο της Βενεζουελας των δικών του ευθυνών. «Σε πολλές περιπτώσεις υπέπεσε σε σοβαρά θεσμικά σφάλματα, κινήθηκε στα όρια της συνταγματικής τάξης και σε κάποιες περιπτώσεις και πέρα από αυτήν. Παρά το γεγονός ότι ο μη χαρισματικός Μαδούρο, συνεχίζει να στηρίζεται από εκατομμύρια τσαβιστες, είναι οφθαλμοφανές ότι σημαντικά τμήματα των λαϊκών τάξεων έχουν χάσει την έμπιστοσυνη τους προς το πρόσωπο του. Στην συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης στο κέντρο του Καράκας, με την οποία ολοκληρώθηκε ο προεκλογικός αγώνας, ήταν σαφές ότι ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος, παρά την παρουσία του πρώην «ποδοσφαιρικού τιτάνα» Ντιεγκο Μαραντόνα. Η οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει ήδη οδηγήσει σε έξοδο εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, με έναν πληθωρισμό που τρέχει πάνω από 17.000%, αναζητείται στην εποχή προ Μαδούρο, όταν ο Τσάβες, μεταξύ άλλων, εξήγαγε σοσιαλιστική επανάσταση μοιράζοντας φτηνό πετρέλαιο σε χώρες της Λατινικής Αμερικης. Ευχή και κατάρα της Βενεζουελας ήταν και είναι το πετρέλαιο».

Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Τι κάνει ο λαός

Όπως επισημαίνει η DW Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας υπήρξε ανέκαθεν ”πετρελαιοκεντρικό”. Και όσο η τιμή του μαύρου χρυσού ήταν υψηλή, η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο. Τα πράγματα άλλαξαν όταν η τιμή του έπεσε κατακόρυφα. Ο Μαδούρο δεν αντελήφθη τα σημεία των καιρών, ότι δηλαδή θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης με μεγαλύτερο ρεαλισμό και κατά προτεραιότητα. Και σε όποιες προσπάθειες διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντελου έκανε, βρήκε απέναντι του την επιχειρηματική ελίτ, αλλά και τους σκληροπυρηνικούς από το κόμμα του.

Κατά τις εκτιμήσεις της συντάκτριας του δημοσιεύματος ευθύνες έχει και ο λαός. «Μεγάλο τμήμα των οικονομικά ασθενέστερων έχει αδρανοποιηθεί από το δωρεάν επιδοτούμενο σύστημα κρατικων παροχών και επιζητεί τη διαιώνιση του τσαβισμού, φοβούμενο ότι τυχόν αλλαγή προέδρου και κυβέρνησης θα το έβγαζε από την νιρβάνα. Και εδώ αναζητείται η εξήγηση για τη μεγάλη στήριξη που απολαμβάνει ακόμη ο τσαβισμός στη χώρα, παρά τη βαθιά απογοήτευση από τις πολιτικές Μαδούρο».

Carlos Jasso / Reuters

Και ο ξένος παράγων;

Δηλώνει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη χώρα, χαρακτηρίζουν ανοιχτά τον Μαδοϋρο ”απειλή” και κάνουν λογο ακόμη και για ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής, ενεργοποιώντας τα πατριωτικά αντανακλαστικά ψηφοφόρων στην αγκαλιά του Μαδούρο. Όσο για την ανίσχυρη ΕΕ, δεν έχει αποστείλει παρατηρητές, ωσάν να προδικάζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι προϊόν καλπονοθείας. Έτσι, ο λαός της χώρας, απομονωμένος, οικονομικά εξουθενωμένος και κουρασμένος, καλείται να συμμετάσχει ή να απέχει από τις κάλπες. Προγνωστικά είναι δύσκολο να κάνει κανείς. Φαίνεται πάντως ότι η η διεθνής κοινότητα «συνωμότησε» για πιθανή διαιώνιση του σοσιαλιστικού μοντέλου της Βολιβαριανής Επανάστασης και μετά τις σημερινές εκλογές.

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοφιλή