Μητσοτάκης: Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται

«Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα και επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», τόνισε ο πρωθυπουργός από την τελετή ονοματοδοσίας νέας πυραυλακάτου του ΠΝ.
|
Ο πρωθυπουργός στην τελετή ονοματοδοσίας του νέου πολεμικού πλοίου
Ο πρωθυπουργός στην τελετή ονοματοδοσίας του νέου πολεμικού πλοίου
Eurokinissi

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του χαιρετισμού του στην τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού, «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», σε τελετή που έγινε πριν από λίγο στον Σκαραμαγκά.

«Η ιστορία διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται και στον 21 αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα και επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος κάποιων να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν, απαντώντας ουσιαστικά στις συνεχείς προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού σημείωσε ότι η στάση τους αποτελεί την πιο ηχηρή απάντηση στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων.

«Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων. Να ξέρετε ότι για την στάση σας αυτή σάς ευγνωμονεί η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Νιώθουν ότι η ασφάλειά τους είναι σε καλά χέρια. Γι’ αυτό και κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι πολλά τα μηνύματα που στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνει ότι τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα».

Τιμητικό άγημα του ΠΝ
Τιμητικό άγημα του ΠΝ
Eurokinissi

Η νέα πυραυλάκατος του ΠΝ φέρει το όνομα ενός εκ των τριών πεσόντων στα Ίμια, του Υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου.

«Έτσι θωρακίζουμε την οικονομική ανάπτυξη, μαζί με την άμυνα της χώρας. Ενώ πάνω απ΄ όλα, το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην παράδοσή της: οι ήρωες να γεννούν νέους ήρωες. Σε λίγο το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχάκο, που θυσιάστηκε δίπλα στον Υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον Αρχικελευστή Γιαλοψό, ταξιδεύοντας παντού την αλήθεια της ιστορίας: Ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εστίασε στο γεγονός ότι το νέο πολεμικό πλοίο ναυπηγήθηκε από ελληνικά χέρια στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Το γεγονός ότι χτίστηκε από ελληνικά χέρια, δικαιώνει τελικά την επιλογή μας να αναστηθούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μαζί με αυτά του Σκαραμαγκά. Ξεχωριστές ευχαριστίες στους εργαζόμενους της Ελευσίνας που παρά τις μεγάλες αντιξοότητες έφεραν εις πέρας το έργο της παράδοσης της έβδομης πυραυλακάτου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε και ο Υπουργός, ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Άποψη της νέας πυραυλακάτου 'Υποπλοίαρχος Βλαχάκος"
Άποψη της νέας πυραυλακάτου 'Υποπλοίαρχος Βλαχάκος"
Eurokinissi

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και για την προμήθεια νέων όπλων, όπως των 3 φρεγατών Belharra και των 4 ανανεωμένων ΜΕΚΟ. «Το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται πιο ισχυρό όπως και η Πολεμική Αεροπορία με τα Rafale και τα αναβαθισμένα F-16 Viper όπως και ο Στρατός εκσυγχρονίζει με σχέδιο το δυναμικό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε σύντομη ξενάγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πυραυλάκατο, όπου είχε την ευκαιρία να υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών, να χαιρετήσει το πλήρωμα και να ευχηθεί καλά ταξίδια.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Το νέο απόκτημα του ΠΝ
Το νέο απόκτημα του ΠΝ
Eurokinissi
Πήγαινε στην αρχική σελίδα