Μητσοτάκης: Περισσότερες φωτιές φέτος, αλλά λιγότερες απώλειες

Αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου – Ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία της ίδρυσης του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο πρωθυπουργός και δίπλα του ο 26χρονος Γιώργος Τσεβάς
Ο πρωθυπουργός και δίπλα του ο 26χρονος Γιώργος Τσεβάς
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος -στο πλαίσιο της ημέρας DUOday - από τον 26χρονο Γιώργο Τσεβά, που διαγνώσθηκε σε νεαρή ηλικία με λειτουργικό αυτισμό, παρέστη στην εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία αποτίμηση της συγκεκριμένης περιόδου.

«Το τέλος του καλοκαιριού, η λήξη της αντιπυρικής περιόδου πράγματι μάς έφερε φέτος καλά νέα. Αν και είχαμε περισσότερες φωτιές από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών, οι απώλειες, όπως είδαμε, ήταν συντριπτικά μικρότερες», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εστίασε στην σύγκριση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

«Φέτος χάσαμε 238.000 στρέμματα, όταν η Ισπανία έχασε 2,5 εκατομμύρια και η Πορτογαλία λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο. Εμείς πέρυσι, βέβαια, χάσαμε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα. Αλλά ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων (την 15ετία) ήταν γύρω στις 500.000 στρέμματα. Λιγότερα από τα μισά χάθηκαν φέτος», ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια τόνισε την σημασία που έχει το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πρωθυπουργός και υπουργός και στη μέση ο Γιώργος Τσεβάς στο πλαίσιο της ημέρας DUOday
Πρωθυπουργός και υπουργός και στη μέση ο Γιώργος Τσεβάς στο πλαίσιο της ημέρας DUOday
Dimitris Papamitsos

«Φίλες και φίλοι, η ισχύς, η αποτελεσματικότητα, αυτού του νέου Υπουργείου το οποίο έχουμε συστήσει, δεν εδράζεται μόνο στη διαρκή του ενίσχυση σε προσωπικό και σε τεχνογνωσία, αλλά και στην αποφασιστικότητά του, στην αποφασιστικότητά μας να διδασκόμαστε από την εμπειρία, διορθώνοντας μέρα με τη μέρα κάθε αστοχία. Και πιστεύω ότι όταν κάναμε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια την αξιολόγηση του τι δεν πήγε καλά στο καλοκαίρι του ’21, αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινηθούμε σε μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτά τα οποία μπορεί να συζητούσαμε στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε είχαμε υλοποιήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Dimitris Papamitsos

Τις προσωπικές εμπειρίες τους από τη μάχη που έδωσαν το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές μετέφεραν στην εκδήλωση οι πρωταγωνιστές της αντιπυρικής περιόδου: ο Πυραγός Βασίλης Κατσιάδας, Επιχειρησιακός Αξιωματικός στο Γραφείο Επιχειρησιακού Συντονιστή Αττικής, ο Αντισμήναρχος Ηλίας Βελούδος, Διοικητής της 355 Μοίρας που έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης, από τη Δασική Υπηρεσία ο Γενικός Διευθυντής Δασών Βαγγέλης Γκουντούφας, από το Λιμενικό Σώμα ο Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, ο αστυφύλακας της Ομάδας ΔΙΑΣ Μαρίνος Συνοδινός, ο Διασώστης του ΕΚΑΒ Απόστολος Δάμκαλης, η Πυροσβέστης της ΕΜΟΔΕ Σοφία Πιπιλακίδου, και εκ μέρους των εθελοντών, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος.

«Εσείς είστε οι πραγματικοί ήρωες της φωτιάς. Εσείς είστε οι ήρωες που τρέχετε στα ατυχήματα, σε βουνά, σε θάλασσα, στους σεισμούς, σε κάθε επίθεση της φύσης. Σας θαυμάζουμε όταν σας βλέπουμε να σώζετε ζωές. Και συγκινούμαστε μαζί σας όταν ακούμε τις δικές σας ανθρώπινες ιστορίες. Οι οποίες πηγαίνουν πολύ πέρα από την τυπική αίσθηση του καθήκοντος. Σε κάτι πολύ παραπάνω, το οποίο κάνει το δικό σας ρόλο και τη δική σας δουλειά τόσο ξεχωριστή. Εσείς αγρυπνείτε 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο για να αισθανόμαστε όλοι μας ασφαλείς» επεσήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Δασικής Υπηρεσίας, στους εθελοντές και στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας
Dimitris Papamitsos

Τι άλλαξε φέτος στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου

Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το φετινό καλοκαίρι υπήρξαν πολλές αλλαγές σε σύγκριση με προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους. Ειδικότερα:

 • Ένα νέο «δόγμα»: Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα, Άμεση Επέμβαση
 • Επιχειρησιακές ασκήσεις ΠΣ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας
 • Νέα αερομεταφερόμενη δύναμη 500 «δασοκομάντος» (Ε.ΜΟ.ΔΕ)
 • Αυξημένη εναέρια επιτήρηση με ελαφρά αεροσκάφη Air Tractor και PZL τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας για άμεση πρώτη προσβολή
 • Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών - 4.000
 • Επιπλέον 2.100 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας
 • 100% αύξηση περιπολιών με συμμετοχή ΠΣ, ΓΕΕΘΑ, Δασικών Υπηρεσιών, εθελοντών
 • Πρόγραμμα καθαρισμών ύψους > 100 εκατ. ευρώ

- Καθαρίστηκαν > 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων

- Συντηρήθηκαν > 12.000 χλμ. δασικών δρόμων

- 1.625 χλμ. νέες αντιπυρικές ζώνες

 • Πλήρες πρόγραμμα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας σε συνεργασία με ΥΠΠΟΑ και σε περιαστικά δάση
 • Ασκήσεις ετοιμότητας και οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας / με μεγάλη τουριστική κίνηση και σε αρχαιολογικούς χώρους
 • Μετά από 24 χρόνια, 7 συναντήσεις ανά την Ελλάδα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας ΥΠΕΝ για ενίσχυση της συνεργασίας τους – 3.000 δασικοί υπάλληλοι συνέδραμαν σε πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
 • Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις φάσεις διαχείρισης του κινδύνου, ιδίως για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών
 • Νομοθετικά εργαλεία στους Δήμους για άμεσους καθαρισμούς οικοπέδων
 • Απαγόρευση πρόσβασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας
 • Θεσμοθέτηση «αντιπύρ»

«Εφαρμόστηκε φέτος ένα νέο δόγμα στην αντιπυρική. Συνδυάσαμε την πρόληψη και την προετοιμασία - ετοιμότητα μαζί με την άμεση επέμβαση. Την άμεση ανταπόκριση στα συμβάντα. Με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Στόχος να αποτρέψουμε οι μικρές πυρκαγιές να εξελιχθούν σε μεσαίες και μεγάλες. Στο νέο δόγμα ο συντονισμός ήταν η λέξη κλειδί. Η συλλογική δράση γίνεται αποτελεσματική δράση», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Η επόμενη μέρα μας βρίσκει σε συνεχή εγρήγορση. Συνεχίζουμε στη βάση του νέου δόγματος που υιοθετήσαμε. Επιταχύνουμε την προσπάθεια να στήσουμε ένα σύστημα και δομές που να υπηρετεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Με βραχίονα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Κεντρικός άξονας του συστήματος το νέο Συντονιστικό Κέντρο. Η Εθνική Πλατφόρμα Δεδομένων είναι το όχημα για επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση. Μέγιστος στόχος οι επιχειρησιακές αποφάσεις να βασίζονται στην επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση. Η γεφύρωση επιστήμης και επιχειρησιακών δράσεων», σημείωσε.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υλοποίησε ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών 120 ευάλωτων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας απομακρύνοντας τη συσσωρευμένη επί δεκαετίες καύσιμη ύλη από 60.000 στρέμματα δάσους. Διάνοιξε αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων, συντήρησε και διάνοιξε κλεισμένους δασικούς δρόμους από νεροφαγώματα και πεσμένα δέντρα συνολικού μήκους 12.600 χιλιομέτρων, επισκεύασε δεκάδες πυροφυλάκια, τοποθέτησε υδατοδεξαμενές. Επίσης, καθάρισε χιλιάδες στρέμματα περιμετρικά των αρχαιολογικών χώρων, περιαστικά δάση και άλση. Όλα αυτά έγιναν με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκ. ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό», σημείωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Όπως πρόσθεσε, «όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην ανασύνταξη των δασικών υπηρεσιών μετά την κάθετη υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση δεν αστειεύεται και η απάντηση είναι η πρόληψη και η συνεργασία».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης
Dimitris Papamitsos

Δημοφιλή