Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Πολιτικές με επίκεντρο τον πολίτη

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Dimitris Papamitsos

Σε θέματα οικονομίας αλλά και της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση με στόχο την στήριξη της κοινωνίας εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτηση που έκανε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

Με αφορμή τη συζήτηση που θα ακολουθούσε για την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2023, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προβλέπεται ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπορεί και τριπλάσια όπως ανέφερε, και ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν επίκεντρο τον πολίτη.

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα, πιστεύω, ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου, μάς επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μειώσεις φόρων που έχουν γίνει και σε πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, όπως στην αύξηση που θα δουν οι συνταξιούχοι στις συντάξεις τους.

«Το τελευταίο, πιστεύω ότι αξίζει μιας ιδιαίτερης προσοχής, όχι μόνο γιατί συμβαίνει έπειτα από 10 και πλέον χρόνια, αλλά γιατί αφορά μια μεγάλη κοινωνική ομάδα, πρωτίστως πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και πολιτών που βρίσκονται στις παρυφές της μεσαίας τάξης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξάνεται ο δημόσιος πλούτος μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία λόγω των οικονομικών συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της εισαγόμενης ακρίβειας.

«Έχουμε προϋπολογίσει περισσότερα 8 δις ευρώ για επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι προϋπολογίστηκαν και 6 δις ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες καθώς όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα μας χωρίς ασφάλεια, ούτε προφανώς ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

«Δεν θα υποκύψουμε στα νέα “δώστα όλα”»

Ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι «όσα επικαλούμαστε σήμερα είναι αφορμή για να κοπιάζουμε, όχι για να κομπάζουμε», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι πολίτες αναγνωρίζουν συνολικά την προσπάθειά μας, νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Αλλά ταυτόχρονα, δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα» και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού».

«Αναμένεται επίσης, ελπίζουμε και σήμερα, η απόφαση για την εκταμίευση της 2ης δόσης -γύρω στα 3,5 δισ.- από το Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω ότι είναι μία κίνηση η οποία βάζει και μία Ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση, αλλά απαντάει και στα ανεύθυνα λόγια τα οποία ακούγονται τελευταία περί αναδιαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία. Δημιουργούν ελπίδα στους πολλούς, ίσως κάποια ανησυχία σε λίγους», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είμαστε με τη χώρα, είμαστε με τους πολλούς», τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο ευάλωτους. «Όσοι λοιδορούν το καλάθι, ας σκεφτούν καλύτερα τα δικά τους λάθη», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας έτσι στην κριτική που έχει ασκηθεί για το μέτρο.

«Αγωνιζόμαστε σκληρά για να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος που βαδίζει μπροστά»

«Θα έλεγα ότι ο φετινός προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στα τρία μεγάλα εθνικά ζητούμενα της συγκυρίας. Υπηρετεί δηλαδή και τη σταθερότητα και τη συνέπεια και τη συνέχεια και πρώτα από όλα τη δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό να αγωνιζόμαστε σκληρά για να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά», ήταν το βασικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δημοφιλή