Μητσοτάκης: Γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

«Επέμεινα στο ζήτημα της Ροδόπης για να στείλω ένα μήνυμα στην Τουρκία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1
Dimitris Papamitsos

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στην πιθανή ζημιά που έγινε στη διεθνή εικόνα της χώρας μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

«Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που επιρρίψαμε ευθύνες στο Λιμενικό γι’ αυτό το οποίο συνέβη. Το έκανε συστηματικά ο κ. Τσίπρας, αναδεικνύοντας θα έλεγα ένα ζήτημα μέσα από την -κατά την άποψή μου- λάθος οπτική γωνία. Εξ ου δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς τα επιχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε ότι «κατά την άποψή μου, υπάρχει μία μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που στηρίζουν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, μια δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων, και κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί έτσι στο ζήτημα αυτό.»

Περνώντας στο θέμα της Ροδόπης, ξεκαθάρισε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που ανέδειξαν το ζήτημα και τις παρεμβάσεις του τουρκικού Προξενείου υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψήφιων βουλευτών ενώ σημειώνοντας ότι η Τουρκία «θέλει τη μειονότητα απομονωμένη και τη θέλει χειραγωγούμενη από το τουρκικό Προξενείο», υπογράμμισε ότι «ο λόγος για τον οποίο επέμεινα και εγώ στο ζήτημα αυτό δεν ήταν τόσο για να στείλω ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν για να στείλω ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας για ένα ζήτημα το οποίο αφορά αμιγώς την ελληνική έννομη τάξη, δεν πρόκειται να δεχθώ.»

Παράλληλα, μιλώντας για τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση και απέσυρε την υποψηφιότητα του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε το έγγραφο της ΕΥΠ ανέφερε με απόλυτη σαφήνεια ότι τη στήριξη το Προξενείο την παρείχε σε αυτούς τους δύο υποψηφίους, όχι στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτώ να διευρυνθεί η ατζέντα με την Τουρκία σε ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση, ή ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία ελληνικών νησιών»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει ένα μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσει με την Τουρκία και αυτό είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ, δηλαδή, και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ενώ εμφανίστηκε απόλυτος στο ότι «δεν πρόκειται ποτέ να δεχτώ να διευρυνθεί η ατζέντα σε ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση, ή όπως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Αυτά τα ζητήματα δεν πρόκειται ποτέ να τα συζητήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν, είναι εκτός ατζέντας.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αν η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και τη Δύση, «πρέπει να καταλάβει ότι και αυτό το άνοιγμα περνάει μέσα από την επαναφορά του διαλόγου Ελλάδος και Τουρκίας στη μία βασική διαφορά».

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου
Dimitris Papamitsos

«Ο στόχος να έχουμε μέσο μισθό 1.500 ευρώ είναι απολύτως εφικτός»

«Το πρόγραμμά μας είναι σαφέστατα κοστολογημένο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για υποσχέσεις της ΝΔ που δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.

«Εξηγώ, λοιπόν, ότι μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς μέσα από παραγωγικές επενδύσεις, μέσα από τη μείωση της ανεργίας και μέσα από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, καθώς η ανεργία θα μειώνεται», συμπλήρωσε ενώ σημείωσε ότι «ο στόχος να έχουμε μέσο μισθό 1.500 ευρώ είναι απολύτως εφικτός. Ο δε στόχος να έχουμε κατώτατο μισθό ο οποίος είναι καθορισμένος κυβερνητικά στα 950 ευρώ, και αυτός θα επιτευχθεί. Εξάλλου, εμείς πήραμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ και τον πήγαμε στα 780 ευρώ.»

Σχετικά με το θέμα των 10.000 προσλήψεων που σχεδιάζει η ΝΔ για την ενίσχυση του ΕΣΥ και σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία βασική υπόθεση: μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Άρα, όσες συνταξιοδοτήσεις έχουμε άλλες τόσες νέες προσλήψεις έχουμε. Προφανώς αυτός είναι και ο κανόνας τον οποίον ακολουθούμε όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι μία πρόσθετη δαπάνη η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο» ενώ εξήγησε ότι «αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι αυτές είναι νέες προσλήψεις, αλλά μπορεί να συνταξιοδοτείται κάποιος, κάπου αλλού, και να αποφασίσεις εσύ να δώσεις περισσότερες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και γι’ αυτό και εμείς έχουμε κάνει αυτή τη δέσμευση.»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό της ΝΔ για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του τομέα της Υγείας. «Τα ίδια έλεγαν και πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σας θυμίζω. Μια παντελώς καταστροφολογική αντιπολίτευση. Τους πήγε στο 20% αυτό, κι όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι την ίδια πορεία, «ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ», «θα πεθάνουν οι καρκινοπαθείς», «ιδιωτικοποιείται το νερό».

Είμαστε στη Θεσσαλονίκη, θυμάστε σε αυτή την ονειρεμένη θέα, λίγο παρακάτω, στην Πλατεία Αριστοτέλους, έγινε συναυλία γιατί «ιδιωτικοποιούμε το νερό». Και εγώ είπα, «μα συγγνώμη, αν ήθελα να το ιδιωτικοποιήσω θα το είχα ιδιωτικοποιήσει τέσσερα χρόνια». Και τώρα θα επιστρέψω την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου. Θα την πάρω δηλαδή από το Υπερταμείο και θα την γυρίσω στην εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών. Όταν θα γίνει αυτό, διότι θα γίνει αυτό, έχω δεσμευτεί ότι θα είναι σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, τι θα πουν τότε; Ότι «ήταν Τετάρτη και είχε λιακάδα στη Θεσσαλονίκη»;

«Σε λίγους μήνες θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα»

Παραμένοντας στο χώρο της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «δομικά πια έχουμε αποδείξει κάτι το οποίο όλοι θεωρούσαν ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο: μπορούμε να μειώσουμε φόρους, να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μειώνουμε ταυτόχρονα το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό μας πιστώνεται όχι μόνο από τους Έλληνες πολίτες αλλά και από τους ξένους οίκους και γι’ αυτό και θα πετύχουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα -είμαι σίγουρος- εντός λίγων μηνών μετά την, όπως εκτιμώ, εκλογική μας νίκη την Κυριακή που έρχεται.»

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επανέλαβε τη θέση του για τη μη μείωση του ΦΠΑ και σημείωσε:

«Η μόνιμη λύση για την ακρίβεια είναι δύο πράγματα: έλεγχοι και διαφάνεια στις τιμές, γιατί υπάρχουν φαινόμενα ολιγοπωλιακής συμπεριφοράς. Και τελικά, η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.»

Σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο απαραίτητη γιατί μόνον έτσι μπορύν να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές, ειδικά στη λειτουργία του κράτους.

«Την αισθάνομαι αυτή την ευθύνη και η ευθύνη έχει να κάνει με το ότι οι πολίτες μάς λένε: «τρέξτε πιο γρήγορα», όχι «πηγαίνετε πιο αργά». «Κάντε πιο τολμηρές αλλαγές. Έχετε πρόβλημα με το ΕΚΑΒ; Δεν με νοιάζει πώς, λύστε το. Φέρτε ελικόπτερα, βρείτε οδηγούς για τα ασθενοφόρα». Δεν υπάρχει πια η δικαιολογία «δεν μπορώ να το κάνω» ή «καθυστερώ». Ναι, κάποια προβλήματα δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχουμε όμως μια πλήρη αίσθηση της βαριάς ευθύνης που εναποθέτουν οι πολίτες στους ώμους μας», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας την πρόθεση του να κάνει όλες τις απαραίτητες συγκρούσεις για να υλοποιήσει αυτή την προσδοκία των πολιτών.

Για το πρόγραμμα της ΝΔ μίλησε ο πρόεδρος της αλλά και για τον χαρακτήρα που θα έχει η νέα κυβέρνηση
Για το πρόγραμμα της ΝΔ μίλησε ο πρόεδρος της αλλά και για τον χαρακτήρα που θα έχει η νέα κυβέρνηση
Dimitris Papamitsos

Ο χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης

«Η δική μου αποστολή είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση και η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση στο δικό μου το μυαλό δεν είναι μια κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, όπως παλιά θεωρούσαμε ότι όλα αυτά πρέπει να καλύπτονται. Είναι ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά στο συγκεκριμένο Υπουργείο ή Υφυπουργείο όπου θα πάει.

Άρα, θα είναι μία κυβέρνηση δουλειάς, μία κυβέρνηση με ανθρώπους που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους. Και, ναι, το rotation πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, διότι πιστεύω ότι πάντα υπάρχει η ανάγκη για καινούργιες προκλήσεις. Αυτή η ανανέωση, δηλαδή να φύγει ένας πρωτοκλασάτος Υπουργός και να πάει σε ένα άλλο Υπουργείο, νομίζω ότι τελικά μας βγάζει από αυτή τη «βολή» μας και νομίζω ότι γενικά όλους μάς κάνει με κάποιο τρόπο καλύτερους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα του για τον χαρακτήρα που θα έχει η νέα κυβέρνηση, εφόσον του δώσει ισχυρή εντολή ο ελληνικός λαός.

«Είμαι σίγουρος ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι καλύτερη από την πρώτη»

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνει ώστε η δεύτερη τετραετία να είναι καλύτερη της πρώτης, τόνισε ότι «ένα πρώτο αντίδοτο είναι ένα γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης, έτσι δεν είναι; Να ταράξουμε λίγο τα νερά», προαναγγέλλοντας έτσι μεγάλες αλλαγές. Επίσης επεσήμανε ότι πρέπει «να ακούμε την κοινωνία, να μην κλεινόμαστε, να μην θεωρούμε ότι έχουμε πάντα δίκιο και να αυτοδιορθωνόμαστε συνέχεια και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με το πώς το κάναμε την πρώτη τετραετία», καταλήγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι καλύτερη από την πρώτη, χωρίς να θέλω να βάλω βαθμό στην πρώτη τετραετία.»

Τέλος αποκάλυψε ότι οι μπλε φάκελοι που θα μοιραστούν στους υπουργούς στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με το έργο που πρέπει να φέρουν εις πέρας, είναι έτοιμοι, «γιατί το κυβερνητικό έργο δεν σταματάει, συνεχίζεται, για να γνωρίζουν ποιες είναι οι προτεραιότητές τους για το επόμενο χρονικό διάστημα και ποιοι είναι οι στόχοι για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί.»

Δημοφιλή