Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Ο κόσμος διατρέχει «κολοσσιαίο κίνδυνο»

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πυρηνικά όπλα και τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Tatyana Makeyeva / Reuters

Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης θέτουν τον κόσμο σε «κολοσσιαίο κίνδυνο» εξαιτίας της απειλής των πυρηνικών όπλων, δήλωσε στο BBC ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο Γκορμπατσόφ ζήτησε από όλες τις χώρες να διακηρύξουν πως τα πυρηνικά όπλα θα έπρεπε να καταστραφούν.

«Όσο υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, κυρίως πυρηνικά όπλα, ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος. Όλες οι χώρες θα έπρεπε να διακηρύξουν πως τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν, για να σώσουμε τους εαυτούς μας και τον πλανήτη μας» τόνισε.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Γκορμπατσόφ, κατά τη θητεία του ως προέδρου, ήταν ο τερματισμός της κούρσας εξοπλισμών με τις ΗΠΑ, με τη συμφωνία με τον Ρόναλντ Ρίγκαν για περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν πως η κούρσα εξοπλισμών αρχίζει εκ νέου, εξαιτίας της απόσυρσης τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας από τη συνθήκη INF.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, απάντησε «ψυχρός, μα ακόμα πόλεμος. Σε διάφορα μέρη υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν πυρά, αεροπλάνα και πλοία στέλνονται εδώ, εκεί και παντού. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση την οποία επιθυμούμε».

Αναφερόμενος στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είπε πως δεν μπορούσε να υπάρξει αιματοχυσία: «Δεν μπορούσαμε να το επιτρέψουμε αυτό σε ένα θέμα τόσο μεγάλης σημασίας για τη Γερμανία, για εμάς, για την Ευρώπη, για ολόκληρο τον κόσμο. Οπότε διακηρύξαμε ότι δεν θα παρεμβαίναμε».

Ερωτηθείς από τον Βρετανό δημοσιογράφο για το Brexit, απάντησε «Αυτό μπορείτε να το βρείτε μόνοι σας. Εσείς οι Βρετανοί είστε έξυπνοι. Δεν θα σας δώσω συμβουλές. Εσείς θα αποφασίσετε».