ΔΙΕΘΝΕΣ
25/05/2018 09:59 EEST

Νέα διπλωματική συνάντηση ΕΕ, Κίνας και Ρωσίας με το Ιράν

Caren Firouz / Reuters

Το Ιράν, η ΕΕ, η Κίνα και η Ρωσία συναντώνται σήμερα Παρασκευή στη Βιέννη για να προσπαθήσουν να σώσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά η συνάντηση της κοινής επιτροπής αρμόδιας για να εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί χωρίς την Ουάσινγκτον.

Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία) επιδίδονται σε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να καταφέρουν να τη διατηρήσουν σε ισχύ, καθώς διασφαλίζει την αυστηρά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τόνισε για μια ακόμη φορά ότι το Ιράν τηρεί τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο η υπηρεσία του ΟΗΕ «ενθαρρύνει» την Τεχεράνη να «προχωρήσει πέρα από τους όρους» που θέτει αυτή, προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά των Ευρωπαίων για να αποφασίσει αν μπορεί να διασωθεί η συμφωνία, απειλώντας παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου «σε βιομηχανικό επίπεδο».

Η Τεχεράνη είναι αυτή που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση, ενώ ΕΕ, Κίνα και Ρωσία επιθυμούν το Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία εκτιμώντας ότι αυτό δεν αποκλείει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη ισλαμική δημοκρατία για ένα πιο διευρυμένο κείμενο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Sponsoed Post