ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2018 13:37 EET | Updated 13/12/2018 13:52 EET

«Νεκρό ή ζωντανό» θέλουν τον δράστη του Στρασβούργου οι γαλλικές αρχές

PATRICK HERTZOG via Getty Images

Εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνες την Πέμπτη στην ανατολική Γαλλία, για τον φυγά ένοπλο που βρίσκεται πίσω από την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, που άφησε πίσω της δύο νεκρούς και άλλους έξι να δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Η Γαλλία έχει ανεβάσει το επίπεδο απειλής ασφαλείας της στην υψηλότερη βαθμίδα, και η αστυνομία έχει δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία του Σερίφ Τσεκάτ, του κύριου υπόπτου για την υπόθεση, ο οποίος βρισκόταν ήδη σε σχετική λίστα με πιθανές απειλές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 29χρονος ανέπτυξε ριζοσπαστικές θρησκευτικές πεποιθήσεις ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Διαβάστε επίσης:

Διαφεύγει ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο - Γερμανία και Ελβετία επίσης σε συναγερμό

Πάνω από 700 αστυνομικοί συμμετέχουν στο ανθρωποκυνηγητό, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, «χτενίζοντας» το Στρασβούργο, στη δυτική όχθη του Ρήνου, και τη γύρω περιοχή. Η αστυνομία έχει στήσει σημεία ελέγχου στα σύνορα με τη Γερμανία.

Ερωτηθείς εάν από την αστυνομία έχει ζητηθεί να πιάσει τον Τσεκάτ νεκρό ή ζωντανό, ο Μπεντζαμίν Γκριβό είπε στο CΝews«δεν έχει σημασία. Το καλύτερο θα ήταν να τον βρούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Η αστυνομία είχε χρειαστεί τέσσερις μήνες για τον εντοπισμό του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, επιζώντα δράστη της επίθεσης του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.

Μάρτυρες είπαν στους αστυνομικούς ότι ο Τσεκάτ είχε φωνάξει «Αλλάχ Ακμπάρ», ενώ άνοιγε πυρ στη χριστουγεννιάτικη αγορά, έναν στόχο που ο Ρεμί Χάιτς, εισαγγελέας του Παρισιού, εκτίμησε πως μπορεί να επελέγη για τον θρησκευτικό του συμβολισμό.

Η φωτογραφία της αστυνομίας δείχνει έναν γενειοφόρο άνδρα βορειοαφρικανικής καταγωγής, με μελανιά από την προσευχή στο μέτωπό του. Έχει 27 καταδίκες για κλοπές και βίαια περιστατικά, και έχει περάσει χρόνο σε φυλακές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Γείτονες που ζούσαν κοντά στην οικογένειά του τον περιέγραψαν ως έναν συνηθισμένο νεαρό που ντυνόταν με σπορ ρούχα αντί να υιοθετεί τις παραδοσιακές ισλαμικές ενδυμασίες.