Νετανιάχου: Ο Σολεϊμανί ήταν υπεύθυνος για θανάτους αθώων και σχεδίαζε νέες επιθέσεις

Σε ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός.
ASSOCIATED PRESS

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ είχαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σκοτώνοντας τον ανώτερο Ιρανό αξιωματικό Κασέμ Σολεϊμανί.

«Όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, το ίδιο έχουν και οι ΗΠΑ» ανέφερε ο Νετανιάχου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Ο Κασέμ Σολεϊμανί είναι υπεύθυνος για θανάτους Αμερικανών πολιτών και πολλών άλλων αθώων ανθρώπων. Σχεδίαζε περισσότερες τέτοιες επιθέσεις» πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου έκανε δηλώσεις από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μετά τη διακοπή του ταξιδιού του στη χώρα μας για επιστροφή στο Ισραήλ.

«Στον πρόεδρο Τραμπ αξίζουν εύσημα επειδή έδρασε γρήγορα, δυναμικά και αποφασιστικά. Το Ισραήλ είναι στο πλευρό των ΗΠΑ, στον δίκαιο αγώνα τους για ειρήνη, ασφάλεια και αυτοάμυνα» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις του σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να διακόπτει την επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά τον φόνο του Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ και τις δεσμεύσεις για εκδίκηση από το Ιράν.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι ο στρατός ήταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ συνάντησε τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών για «αξιολόγηση της κατάστασης».

Μεταξύ των υποστηριζόμενων από το Ιράν οργανώσεων και συμμάχων του στην περιοχή, που θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα, είναι η Χεζμπολά του Λιβάνου και οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα.

Το Ισραήλ θεωρούσε εδώ και καιρό τον Σολεϊμανί ως σημαντική απειλή. Τον περσινό Αύγουστο οι ένοπλες δυνάμεις του ανέφεραν ότι απέτρεψαν μια επίθεση της Δύναμης Κουντς, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Σολεϊμανί, με πολλαπλά drones από τη Συρία. Επίσης, το Ισραήλ τον κατηγορούσε πως κατευθύνει τις προσπάθειες της Δύναμης Κουντς για δημιουργία προγράμματος κατευθυνόμενων πυραύλων για τη Χεζμπολά.

(με πληροφορίες από Reuters)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα