Νετανιάχου: Το Ιράν παραβιάζει την συμφωνία για τα πυρηνικά

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σας πω ένα πράγμα: Το Ιράν είπε ψέματα», δήλωσε
Amir Cohen / Reuters

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου παρουσίασε σήμερα αποδεικτικά στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποκαλύπτουν ότι το Ιράν συνεχίζει να συγκεντρώνει γνώση για τα πυρηνικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, καλώντας την Ουάσιγκτον να απορρίψει τη συμφωνία.

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σας πως ένα πράγμα: το Ιράν είπε ψέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Πρώτον, το Ιράν είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν είχε ποτέ αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. 100.000 απόρρητα έγγραφα το αποδεικνύουν ότι είχε. Δεύτερον, ακόμα και μετά τη συμφωνία, το Ιράν συνέχισε να προφυλάσσει και να διευρύνει την γνώση του για τα πυρηνικά όπλα για χρήση στο μέλλον» υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Τρίτον, το Ιράν είπε ξανά ψέματα το 2015 όταν δεν υπήρξε ειλικρινές προς την IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) όπως του ζητείτο από τη συμφωνία για τα πυρηνικά».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης μίλησε στην αγγλική γλώσσα και παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο που ισχυρίστηκε ότι δείχνουν τις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως επίσης και ιρανικά έγγραφα και σχέδια για τη δημιουργία ατομικών όπλων.

«Αφού υπέγραψε τη συμφωνία του 2015, το Ιράν ενέτεινε τις προσπάθειές του να κρύψει τα μυστικά του έγγραφα» τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το 2017 το Ιράν μετέφερε τα έγγραφά του για τα πυρηνικά όπλα σε μια μυστική τοποθεσία στην Τεχεράνη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα απόρρητο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό την κωδική ονομασία “Amad”, το οποίο εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, το 2003 αλλά η δουλειά στο πεδίο συνεχίστηκε.

Εμπειρογνώμονες σε Γαλλία και Γερμανία

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και ότι το Ισραήλ θα στείλει εμπειρογνώμονες για να κοινοποιήσουν τις πληροφορίες που κατέχει για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν που κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το γραφείο του Νετανιάχου με ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι το Ισραήλ «θα στείλει τις ερχόμενες μέρες ομάδες επαγγελματιών για να κοινοποιήσουν στη Γερμανία και τη Γαλλία το λεπτομερές υλικό που το Ισραήλ κατέχει για τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο».

Ο Νετανιάχου επίσης συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα μυστικά έγγραφα, υπογραμμίζεται.

Ιράν: Προπαγάνδα οι κατηγορίες του Νετανιάχου

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε σήμερα ότι οι κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι μια προπαγάνδα.

«Οι δηλώσεις του δεν ήταν καινούργιες…γεμάτες αβάσιμες κατηγορίες…και προπαγάνδα ενάντια στις πυρηνικές εργασίες του Ιράν», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι καταγγελίες του Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «παλιές κατηγορίες», που έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αράγκι ο οποίος δήλωσε πως σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim, οι κατηγορίες του Ισραήλ είναι «παιδιάστικες και παράλογες» που στόχο έχουν να επηρεάσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ που αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου για το αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.

Το Βερολίνο υπογραμμίζει τη σημασία επιθεωρήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Η Γερμανία θα εξετάσει τις πληροφορίες που παρουσίασε σήμερα το Ισραήλ για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, αλλά οι ανεξάρτητες επιθεωρήσεις πρέπει να διατηρηθούν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα είχε αμφιβολίες ότι το Ιράν διενεργούσε ένα αποκλειστικά ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Για αυτό το λόγο υπεγράφη η πυρηνική συμφωνία το 2015, που περιλάμβανε την εφαρμογή ενός πρωτόγνωρου, εξονυχιστικού και ισχυρού συστήματος παρακολούθησης από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA)», προσέθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι κρίσιμης σημασία η διατήρηση της ανεξάρτητης παρακολούθησης για τη διασφάλιση ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη διεθνή συμφωνία.

Πούτιν σε Νετανιάχου: H πυρηνική συμφωνία θα πρέπει να τηρείται αυστηρά από όλες τις πλευρές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο μεταξύ επιβεβαίωσε τη στάση της Ρωσίας ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να τηρείται αυστηρά από όλες τις πλευρές της συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Συζήτησαν την κατάσταση αναφορικά με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), έχοντας υπόψη τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για το θέμα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναδιατύπωσε τη θέση της Ρωσίας ότι η συμφωνία JCPOA, που είναι ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας, θα πρέπει να τηρείται αυστηρά αυστηρά από όλες τις πλευρές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου τόνισε από την πλευρά του ότι στη τηλεφωνική τους συνομιλία οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη συριακή κρίση και συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν;

Οι, ούτως ή άλλως, τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν το Ιράν ανέπτυξε στρατιωτική παρουσία στη Συρία, η οποία συνορεύει βορειοανατολικά με το Ισραήλ. Επιπλέον, το Ιράν έχει κατηγορηθεί ότι προμηθεύει με όπλα την ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου «Χεζμπολάχ», όπως επίσης και Παλαιστίνιους μαχητές.

Το περασμένο έτος, ο Νετανιάχου ορκίστηκε να σταματήσει τη στρατιωτική επέκταση του Ιράν στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή το βράδυ Ιρανοί έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους στη Συρία, γεγονός που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τους τελευταίους μήνες, τόσο το Ισραήλ όσο και οι χώρες της Δύσης έχουν βομβαρδίσει περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το καθεστώς του Άσαντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, bbc.com)

Δημοφιλή