ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2021 11:25 EET | Updated 03/03/2021 11:26 EET

Ν.Κορέα: Ερευνα για τον θάνατο δύο ατόμων που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca

Πέθαναν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους.

Getty

Οι αρχές της Νότιας Κορέας δήλωσαν την Τετάρτη ότι διερευνούν το θάνατο δύο ανθρώπων, αμφότεροι με προϋπάρχουσες παθήσεις, οι οποίοι πέθαναν μέσα σε λίγες ημέρες από τη λήψη του εμβολίουτης AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Ενας 63χρονος ασθενής σε γηροκομείο με εγκεφαλοαγγειακή νόσο, εμφάνισε συμπτώματα συμπεριλαμβανομένου υψηλού πυρετού, αφού έλαβε το εμβόλιο πριν από τέσσερις ημέρες, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KDCA).

Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο νοσοκομείο την Τρίτη, αλλά πέθανε μετά από εμφάνιση συμπτωμάτων δηλητηρίασης και πνευμονίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ενας άλλος ασθενής γηροκομείου, στα 50 του, με καρδιακή διαταραχή και διαβήτη πέθανε την Τετάρτη μετά από πολλές καρδιακές προσβολές, έχοντας λάβει το εμβόλιο μια ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το πρακτορείο.

Το KDCA δήλωσε ότι διερευνά την αιτία των θανάτων, αλλά δεν επιβεβαίωσε καμία αιτιώδη σχέση με το εμβόλιο. Νωρίτερα γνωστοποίησε ότι θα παράσχει αποζημίωση άνω των 430 εκατομμυρίων γουόν (317.000 ευρώ) για θανάτους από το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca στη Σεούλ είπε ότι η εταιρεία δεν θα κάνει κάποιο σχόλιο.

Το KDCA είπε ότι από τα άτομα που έχουν κάνει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, 207 είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων τριών περιπτώσεων σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία).

Η Νότια Κορέα άρχισε να εμβολιάζει τον πληθυσμό της την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα, 85.904 άτομα είχαν λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και 1.524 της Pfizer.

Η Νότια Κορέα ανέφερε 444 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 την Τρίτη, από 344 τη Δευτέρα, αυξάνοντας τον αριθμό των συνολικών μολύνσεων σε 90.816, με 1.612 θανάτους.