Ο Αρκάς αυτό το καλοκαίρι πάει Ανδρο

Τα σαράντα χρόνια του Αρκά σε μια έκθεση στο Ιδρυμα Κυδωνιέως της Ανδρου - κι ένα εσωτερικό αφιέρωμα στον κορονοϊό.
Ο Αρκάς στο Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο
Ο Αρκάς στο Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο
Αρκάς

Αφιερωμένοι στον σκιτσογράφο, γελοιογράφο, συγγραφέα και εικαστικό δημιουργό Αρκά, που αυτή την χρονιά γιορτάζει τα 40χρονα της έντυπης καλλιτεχνικής του παρουσίας είναι οι φετινοί 26 ΠΛΟΕΣ που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως της Ανδρου κι έχουν τίτλο «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ». Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ιστορικού Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ), Αθηνάς Σχινά.

Το Ιδρυμα Κυδωνιέως για τον Αρκά:

«Ο Αρκάς, με το καταλυτικό κι εμπνευσμένο χιούμορ του, αλλά και το πηγαίο του ταλέντο, αποτελεί σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών, των ενδιαφερόντων και των γεωγραφικών περιοχών της πατρίδας μας, όπως και αρκετών χωρών του εξωτερικού, αφ’ ης στιγμής γνωρίζουμε ότι πολλά άλμπουμ του και γελοιογραφίες έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε 9 τουλάχιστον γλώσσες.

Κατά την διάρκεια αυτών των 40 χρόνων της δημιουργίας του, ο Αρκάς μέσα από τους ”ήρωες κι αντι-ήρωες” που διαμορφώνει, αντανακλά προσωποποιήσεις και συμπεριφορές, που εκφράζουν ως κρυμμένες αλήθειες κι ευτράπελα της ζωής, τα προβλήματα και τις αντιδράσεις μας, τις μύχιες σκέψεις και τις ανομολόγητες ορέξεις μας, τις φαντασιώσεις και τους δισταγμούς μας, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας, τους φόβους και τις ελπίδες ή τις λαχτάρες μας, μεταμφιεζόμενος εκείνος σε έναν κλαυσίγελο. Το λυτρωτικό και πολυεπίπεδο χιούμορ του Αρκά γίνεται ένας οδηγός αυτεπίγνωσης, αποτελώντας κάθε φορά ένα καίριο αποτύπωμα της πολιτισμικής μας ιστορίας, καθώς αποδίδει –σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, χωρίς μάσκες και προκαλύμματα- τις περισσότερες πτυχές των ηθών, των συμπεριφορών και νοοτροπιών της καθημερινότητάς μας.

Ο ίδιος ο Αρκάς (που υπογράφει πάντα τα έργα του με αυτό το ψευδώνυμο), ποτέ δεν εμφανίζεται σαν πρόσωπο, όχι από ιδιοτροπία αλλά από επιλογή να γνωστοποιείται μόνον μέσα από τα εικαστικά του δημιουργήματα. Είναι παντού και πουθενά, υπάρχοντας στην συνείδηση και διαβάζοντας την ίδια στιγμή το υποσυνείδητό μας. Ενώ μας είναι άγνωστος, τον αισθανόμαστε ως άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας, μέσα από τις ιστορίες του, που μας είναι οικείες κι απροσδόκητες, ευφάνταστες κι ευρηματικές, βγάζοντας στην επιφάνεια όψεις κι εκδοχές από τον κρυμμένο μας εαυτό».

Ο Αρκάς στο Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο
Ο Αρκάς στο Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο
Αρκάς

Η έκθεση κι ο κορονοϊός

Ο Αρκάς είναι, εκτός των άλλων, ο καλλιτέχνης που πρώτος και μάλιστα σε καθημερινή σχεδόν βάση, ανταποκρίθηκε δημιουργικά και «σχολίαζε» από την πρώτη κιόλας στιγμή, με το λεπτό του χιούμορ ή με σαρκασμό κι άλλοτε πάλι με ειρωνεία ή υπομειδίαμα, τα του κορονοϊού και της πανδημίας. Η έκθεση αυτή, όντας επίκαιρη, παρουσιάζει κι ένα εσωτερικό αφιέρωμα, από τον Αρκά, στον κορονοϊό (!) αντικαθρεφτίζοντας τις ποικίλες μας αντιδράσεις. Αυτός άλλωστε ήταν κι ένας επιπρόσθετος λόγος, για τον οποίο επελέγη να είναι εφέτος ο Αρκάς ο τιμώμενος καλλιτέχνης, του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ».

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση

Στην παρουσιαζόμενη έκθεση θα υπάρχουν μεγεθυμένες κι ακριβείς αναπαραγωγές (περί τις 185) από τα περισσότερα άλμπουμς του καλλιτέχνη, (από εξαντλημένα βιβλία του κι άλλα που ακόμη κυκλοφορούν), όπως επίσης και γύρω στα 65 πρωτότυπα και χειροποίητα έργα του, που έγιναν και «ιστορικά» στην περίπτωση αυτή παρουσιάζονται, πριν ο Αρκάς χρησιμοποιήσει -στις πιο πρόσφατές του δημιουργίες- τα μέσα της υψηλής τεχνολογίας ως προς την πιο εκσυγχρονισμένη τους χρωματική απόδοση.

Ο Αρκάς στο Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο
Ο Αρκάς στο Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο
Αρκάς

Η απουσία εγκαινίων

Η έκθεση (χωρίς ειδικά εγκαίνια, λόγω αποφυγής συνωστισμού), θα ανοίξει την είσοδό της στο κοινό το Σάββατο 1 Αυγούστου. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, εκτός αν ανακύψουν ειδικοί λόγοι και μπορέσει να παραταθεί.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

Δημοφιλή