Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022

Ο απερχόμενος πρόεδρος και η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν αντίστοιχα 28% και 23,2% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Emmanuel Macron et Marine Le Pen, le duo qualifié pour le second tour de l'élection présidentielle.
Emmanuel Macron et Marine Le Pen, le duo qualifié pour le second tour de l'élection présidentielle.
Reuters / AP

Σαφές προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με αντίπαλο την Μαρίν Λεπέν δείχνουν οι εκτιμήσεις των Ipsos - Sopra Steria.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις στις (23:54 ώρα Ελλάδος), ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 28% μπροστά από την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, η οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 23,2%.

Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο υποψήφιος της υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν με 21,7%.

Στη συνέχεια βρίσκονται ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ με 7%, η συντηρητική Βαλερί Πεκρές με 4,8%, ο πράσινος Γιανίκ Ζαντό με 4,7%, ο τοπικός βουλευτής Ζαν Λασάλ με 3%, ο ομμουνιστής Φάμπιεν Ρουσέλ με 2,4%, ο δεξιός Νικολά Ντιπόντ-Αϊνιάν με 2,1%, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό με 1,7%, η κομμουνίστρια Ναταλί Αρτό με 0,8% και ο αντικαπιταλιστής και άνεργος εργάτης εργοστασίου Φιλίπ Πουτού 0,6%.

Η τελική μονομαχία λοιπόν θα είναι πανομοιότυπη με αυτή του 2017, αν και αυτές οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας του κορονοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου, ανάγκασαν τον Εμανουέλ Μακρόν να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε μια εκστρατεία εξπρές. Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να συζητήσει με όλους τους άλλους υποψηφίους, εξοργίζοντας τους πάντες, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια του RN τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε τη διεθνή κατάσταση για να εδραιώσει την εικόνα του, ενώ «ξεφεύγει από τη συζήτηση».

Η Μαρίν Λεπέν ηγήθηκε μιας εκστρατείας ουσιαστικά με θέμα την αγοραστική δύναμη, το κύριο μέλημα των Γάλλων. Επικρίθηκε από την αρχή του πολέμου για τις φιλορωσικές και υπέρ του Πούτιν θέσεις της. Ωστόσο, η δυναμική της στις δημοσκοπήσεις δεν σταμάτησε ποτέ, όπως μπορείτε να δείτε στον μεταγλωττιστή μας παρακάτω.

Η Μαρίν Λεπέν επιτυγχάνει το καλύτερο ποσόστο στην ιστορία της. Το 2017, συγκέντρωσε το 21,3% των ψήφων. Αυτή την Κυριακή, 10 Απριλίου, παίρνει +3,1 μονάδες περισσότερες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Με +4,5 μονάδες παραπάνω, ο Εμανουέλ Μακρόν ενισχύει τη βάση του που είχε πάρει το 2017: ο υποψήφιος της Εν Μάρσε ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο με 24,01% των ψήφων.

Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό θα στηρίξει τον Μακρόν

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

«Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.

Βαλερί Πεκρές, Γιανίκ Ζαντό και Φαμπιέν Ρουσέλ θα ψηφίσουν Μακρόν

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Δημοφιλή