Ο Μακρόν προτρέπει τους Γάλλους να εξοικονομήσουν ενέργεια, επιδιώκοντας μείωση της χρήσης κατά 10%

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περιορισμένης διανομής με δελτίο και περικοπών φέτος τον χειμώνα.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης μετά από διάσκεψη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για την ενεργειακή κρίση μέσω σύνδεσης βίντεο, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, Γαλλία, 5 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης μετά από διάσκεψη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για την ενεργειακή κρίση μέσω σύνδεσης βίντεο, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, Γαλλία, 5 Σεπτεμβρίου 2022.
POOL New via Reuters

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζητά μείωση κατά 10% στη χρήση ενέργειας της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περιορισμένης διανομής με δελτίο και περικοπές αυτόν τον χειμώνα, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αναγκαστική εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να εξεταστεί τους επόμενους μήνες εάν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν φανούν αρκετές. Είπε ότι προετοιμάζονται σχέδια περιορισμού της ενέργειας «σε περίπτωση» που χρειαστούν και ότι «οι περικοπές θα γίνουν ως έσχατη λύση».

«Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε», είπε ο Γάλλος ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου, όπου προέτρεψε τις γαλλικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης της θέρμανσης και του κλιματισμού.

Μιλώντας μετά από τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Μακρόν ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Γαλλία για να αντισταθμίσει τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου από τα ανατολικά. Σε αντάλλαγμα, ο Μακρόν είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να προμηθεύει ηλεκτρισμό στη Γαλλία για να καλύψει τις ελλείψεις που προκαλούνται από τη συντήρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλούς γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Οι ηγέτες μίλησαν πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή για το πώς η ήπειρος μπορεί να συντονιστεί για να παραμείνει ζεστή αυτόν τον χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν την ιδέα να απαιτήσουν από τις ενεργειακές εταιρείες που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από τις πρόσφατες εκρήξεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να κάνουν κάποιου είδους «συνεισφορά» στα δημόσια ταμεία και την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Δημοφιλή