ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/08/2019 07:39 EEST

Κινήσεις Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Προετοιμασίες για ευρωπαϊκή περιοδεία.

Eurokinissi

Στοχοποίηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη διαβλέπουν στην Κουμουνδούρου πίσω από συγκεκριμένα δημοσιεύματα που αναπαράγονται από τον φιλοκυβερνητικό τύπο. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται αφενός για ευρωπαϊκή περιοδεία και αφετέρου για να προσδιορίσει το πώς θα γίνει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε δύο θέματα:

-η εκλογή του προέδρου από καθολική ψηφοφορία μελών, φίλων κ.λπ. του ΣΥΡΙΖΑ.

-η δημιουργία «ομόκεντρων» κύκλων ανάμεσα σε πλήρη μέλη και μέλη με πιο χαλαρή σχέση με το κόμμα.

Το ζήτημα που είχε τεθεί αρχικά για το αν το συνέδριο θα προηγηθεί της εγγραφής των νέων μελών ουσιαστικά λύθηκε: ο Αλ. Τσίπρας έχει προτείνει μαζικές εγγραφές και διεξαγωγή του συνεδρίου που θα «ανοίξει» τον ΣΥΡΙΖΑ στο 32% που τον ψήφισε. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει ένα συνέδριο αναπαραγωγής των σημερινών συσχετισμών και μηχανισμών του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το χειμώνα ή την άνοιξη του 2020. 

Την Δευτέρα εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ η κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει τέλη του Σεπτέμβρη – δηλαδή ύστερα από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Σεπτέμβρη. Πάντως πριν από την συνεδρίαση της ΚΕ ια έχει συνεδριάσει η ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Όσον αφορά τις επιθέσεις ΜΜΕ προς τον Π. Σκουρλέτη επισημαίνεται ότι ο ίδιος ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε δηλώνοντας (στον ΑΝΤ1) ότι «πολλοί αυτόκλητοι υπερασπιστές ή και εκκαθαριστές, κατά άλλους, θα εμφανιστούν τώρα και θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τους όρους μιας αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει». Μάλιστα έκανε λόγο για «κακοπροαίρετη προσπάθεια καθορισμού των όρων της αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα». «Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα”, ανέφερε εμφατικά ο Π. Σκουρλέτης.