ΔΙΕΘΝΕΣ
04/08/2021 11:19 EEST | Updated 04/08/2021 11:29 EEST

Παραίτηση του Κουόμο ζητά ο Μπάιντεν μετά τις αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης

Σύμφωνα με εισαγγελική έρευνα ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης παρενόχλησε σεξουαλικά αρκετές γυναίκες.

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ζήτησε την Τρίτη από τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, να παραιτηθεί, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας που διενεργήθηκε από την εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς, κατά την οποία ο Δημοκρατικός κυβερνήτης παρενόχλησε σεξουαλικά αρκετές γυναίκες.

«Θεωρώ πως πρέπει να παραιτηθεί», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως δεν έχει μιλήσει ακόμα με τον Κουόμο. 

Η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, δημοσίευσε πόρισμα 165 σελίδων από την ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Κουόμο. 

Στο πόρισμα της εισαγγελέα Τζέιμς αναφέρεται ότι ο κυβερνήτης «παρενόχλησε σεξουαλικά νυν και πρώην υπαλλήλους της πολιτείας της Νέας Υόρκης αγγίζοντας τες με ανάρμοστο και μη συναινετικό τρόπο και έκανε πολλά προσβλητικά σχόλια σεξουαλικής φύσης τα οποία δημιούργησαν τοξική ατμόσφαιρα στον χώρο εργασίας».

Επιπλέον, οι ερευνητές συμπέραναν πως ο Κουόμο και οι στενοί συνεργάτες του ανταπέδωσαν κατά μίας κατηγόρου. 

Andrew Burton/Getty Images
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σχολίασε το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας σύμφωνα με την οποία ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά αρκετές γυναίκες

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Πολιτειακής Συνέλευσης της Νέας Υόρκης, Καρλ Χέιστι τόνισε πως ο κυβερνήτης έχει «απολέσει την εμπιστοσύνη του νομοθετικού σώματος των Δημοκρατικών και πως δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Πιθανή δίωξη κατά του Κουόμο θα ξεκινήσει από την Πολιτειακή Συνέλευση.  

Ο Κουόμο διέψευσε εκ νέου τις κατηγορίες την Τρίτη, επιμένοντας πως «ουδέποτε άγγιξε κάποια γυναίκα με ανάρμοστο τρόπο» και αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να παραίτησης του. 

Ο Κουόμο, μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στο Δημοκρατικό Κόμμα, έχει την φήμη του «νταή» που τα έβαλε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης έλαβε εύσημα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού.  

 

Εννέα γυναίκες κατηγόρησαν τον Κουόμο για σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστα σχόλια νωρίτερα φέτος δίνοντας το έναυσμα για την έρευνα εις βάρος του. Προστέθηκαν σ′ αυτές δύο νέες, η μία από αστυνομικό που είχε αναλάβει την προστασία του. Η αστυνομικός είπε στους εισαγγελείς πως την άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο και έκανε σεξουαλικούς υπαινιγμούς.   

Μία άλλη γυναίκα ισχυρίστηκε πως ο Κουόμο την άρπαξε κάτω από την μπλούζα πέρσι στην κυβερνητική έπαυλη

Συνολικά για την έρευνα ανακρίθηκαν 179 άτομα ενώ ο ίδιος ο Κουόμο έδωσε ένορκη κατάθεση επί 11 ώρες. 

Η Τζέιμς είπε την Τρίτη πως αν και η συμπεριφορά του Κουόμο παραβιάζει την πολιτειακή και ομοσπονδιακή νομοθεσία, δεν αναμένεται να οδηγήσει, τουλάχιστον απευθείας, στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του.

Ηδη η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλέζιο και άλλα εξεχοντα πολιτικά στελέχη έχουν ζητήσει την παραίτησή του Κουόμο.