Ο Σολτς προειδοποιεί ότι η Γερμανία μπορεί να σταματήσει τον Nord Stream 2 αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία

Οι αντίπαλοι του Nord Stream 2, λένε ότι θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τις συνομιλίες τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, 18 Ιανουαρίου 2022. REUTERS/Hannibal Hanschke/Pool
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τις συνομιλίες τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, 18 Ιανουαρίου 2022. REUTERS/Hannibal Hanschke/Pool
Hannibal Hanschke via Reuters

Η Γερμανία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής του αγωγού Nord Stream 2 εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνησή του να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.

Ο Σολτς συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και δυτικών κρατών για την ανάπτυξη στρατευμάτων από το Κρεμλίνο κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας που τελείωσαν χωρίς σημαντική πρόοδο την περασμένη εβδομάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Nord Stream 2, ο Σολτς είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «σαφές ότι θα πρέπει να πληρωθεί υψηλό τίμημα και ότι όλα θα πρέπει να συζητηθούν εάν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

Ο Σολτς έχει δηλώσει προηγουμένως η Γερμανία είναι ανοιχτή σε κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, με όλα τα ενδεχόμενα κυρώσεων στο τραπέζι - συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, ο οποίος προορίζεται να φέρει περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.

Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι ο Γερμανός καγκελάριος στέλνει ανάμεικτα σήματα κάνοντας αναφορά στον αγωγό, ο οποίος έχει ήδη κατασκευαστεί αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί για λειτουργία, καθώς θεωρούν πως είναι ένα ιδιωτικό εμπορικό έργο που δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στις πιθανές κυρώσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του, ο ανώτερος εταίρος σε έναν τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό, ήταν ιστορικά πιο κοντά στη Ρωσία από τα άλλα γερμανικά κόμματα, και το Βερολίνο βρίσκεται υπό πίεση να βρει έναν τρόπο να καλύψει το ενεργειακό του κενό καθώς αποσύρεται από την παραγωγή άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας και γίνεται πιο πράσινο.

Οι αντίπαλοι του Nord Stream 2, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, λένε ότι θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η τύχη του έργου θα μπορούσε τελικά να ξεφύγει από τα χέρια της Γερμανίας, καθώς υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η έγκριση συνδέεται με οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Hannibal Hanschke via Reuters

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία σε μια περαιτέρω σειρά συναντήσεων στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης της κατάστασης, μετά από έναν ατελέσφορο πρώτο γύρο συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να μειωθούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η διαφάνεια σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες και πώς να μειωθούν οι απειλές του διαστήματος και του κυβερνοχώρου», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς.

«Είμαστε επίσης διατεθειμένοι να επαναλάβουμε την ανταλλαγή ενημερώσεων για τις ασκήσεις και τις αντίστοιχες πυρηνικές μας πολιτικές».

Η Ρωσία αρνείται τα σχέδια επίθεσης στην Ουκρανία. Αλλά η Μόσχα λέει ότι θα μπορούσε να λάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα ότι ήταν δύσκολο να μην αξιολογηθεί η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας ως «απειλή».

Ο Λαβρόφ πρότεινε ότι ο Nord Stream 2 θα προσέθετε τόσο στη γερμανική όσο και στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σταθερότητα, λέγοντας ότι η Μόσχα «επέστησε την προσοχή των Γερμανών συναδέλφων μας στην αντιπαραγωγικότητα των προσπαθειών πολιτικοποίησης αυτού του έργου».

Popular in the Community