ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2019 21:52 EET

O Τραμπ απειλεί με εμπορικά μέτρα τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν συμβάλλουν επαρκώς οικονομικά

«Δεν είναι δίκαιο που έχουν την προστασία των ΗΠΑ και δεν βάζουν τα λεφτά τους».

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προβούν σε εμπορικά μέτρα απέναντι στις χώρες που δεν συμβάλλουν επαρκώς στο ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ, άρτι αφιχθείς από το Λονδίνο, όπου είχε παρευρεθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, πιέζει τις χώρες- μέλη να συμβάλουν περισσότερα στη συμμαχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι πολλές χώρες πλησιάζουν στον στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Πολλές χώρες είναι κοντά και πλησιάζουν. Και κάποιες στα αλήθεια δεν είναι κοντά, και μπορεί να κάνουμε πράγματα που έχουν να κάνουν με το εμπόριο. Δεν είναι δίκαιο που έχουν την προστασία των ΗΠΑ και δεν βάζουν τα λεφτά τους» είπε.

Ο Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκρούστηκαν για το μέλλον του ΝΑΤΟ την Τρίτη, πριν τη σύνοδο για τα 70 χρόνια της συμμαχίας.

Σε σχόλια σε υψηλούς τόνους, που υποδεικνύουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό της συμμαχίας, ο Τραμπ απαίτησε η Ευρώπη να πληρώνει περισσότερα για τη συλλογική άμυνα και να προβεί σε παραχωρήσεις απέναντι στα αμερικανικά συμφέροντα στο εμπόριο.

Ωστόσο, έκανε θετικά σχόλια για τη συμμαχία την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι συναντήσεις του πήγαν καλά και ότι το ΝΑΤΟ «είναι σε πολύ, πολύ καλή κατάσταση και οι σχέσεις με τις άλλες χώρες είναι πραγματικά αξιοσημείωτες».