ΔΙΕΘΝΕΣ
18/11/2020 10:32 EET | Updated 18/11/2020 10:33 EET

Ο Τραμπ απέλυσε τον υπεύθυνο κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ

Γνωστοποίησε το γεγονός μέσα από αναρτήσεις στο Twitter.

Jonathan Ernst / Reuters

Τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στην υποδομή ασφαλείας (Cisa), Κρις Κρεμπς, απέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, επειδή όπως λέει, δεν στηρίζει τις απόψεις του περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές. Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να τονίσει πως έπαυσε τον αξιωματούχο από τις υπηρεσίες του για τις «εξαιρετικά ανακριβείς» παρατηρήσεις του σχετικά με την ακεραιότητα των ψήφων.

Ο Κρεμπς δεν είναι ο πρώτος αξιωματούχος που χάνει τη θέση του εξαιτίας του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων μετά την ήττα του. Πρόσφατα, ο Τραμπ απέλυσε και τον Υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, καθώς αμφέβαλε για την πίστη του αρχηγού του Πενταγώνου.

O Kρεμπς ήταν από τους ανώτερους αξιωματικούς του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τις αμερικανικές εκλογές ως «τις πιο ασφαλείς στην αμερικανική ιστορία», ενώ απέρριψε τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» περί νοθείας.

Δεν κατονόμασε τον Τραμπ, ωστόσο έκανε ανάρτηση ζητώντας από τον κόσμο να μην κάνουν «retweet άγριων και αβάσιμων ισχυρισμών σχετικά με την ψηφοφορία, ακόμα κι αν γίνονται από τον Πρόεδρο».

Την απόλυση του ακολούθησαν οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών. Εκπρόσωπος του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν είπε ότι «ο Kρεμπς θα πρέπει να επαινείται για την υπηρεσία του στην προστασία των εκλογών μας και όχι να απολύεται επειδή είπε την αλήθεια».

Η CISA υπάγεται διοικητικά στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

«Η πρόσφατη δήλωση του Κρις Κρεμπς για την ασφάλεια των εκλογών του 2020 ήταν πολύ ανακριβής, διότι υπήρξαν τεράστιες παρατυπίες και νοθεία», ανέφερε ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου σε μια πρώτη ανάρτησή του στο Twitter. «Κατά συνέπεια, ο Κρις Κρεμπς παύεται από το αξίωμα του διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών, με άμεση ισχύ», συμπλήρωσε στη δεύτερη.

 

Η διαχείριση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης τοποθέτησε ειδική σήμανση στις αναρτήσεις του αμερικανού αρχηγού του κράτους, σημειώνοντας πως οι ισχυρισμοί του περί «νοθείας» είναι «αμφισβητούμενοι».

Η επίμαχη ανακοίνωση (12η Νοεμβρίου) αντέκρουε καταγγελίες της ομάδας του Τραμπ, τονίζοντας πως δεν υπάρχει «καμιά απόδειξη» ότι χάθηκαν ή ότι αλλοιώθηκαν ψηφοδέλτια, ή ότι υπήρξε πειρατεία συστημάτων πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκαν στην καταμέτρηση.