Ο Τζέρεμι Άιρονς πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στη Μπερλινάλε

Αυτή την περίοδο παίζει στην τηλεοπτική σειρά του ΗΒΟ «Watchmen», ενώ έχει αφοσιωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος.
NurPhoto via Getty Images

Ο βραβευμένος με ‘Οσκαρ ηθοποιός Τζέρεμι ’Αιρονς θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου που γιορτάζει εφέτος τα 70 του χρόνια.

«Οι εμβληματικοί χαρακτήρες που υποδύθηκε ο Τζέρεμι ’Αιρονς και το αναγνωρίσιμο ύφος μεταξύ όλων (…) με συντρόφευσαν σε όλο το κινηματογραφικό μου ταξίδι», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κάρλο Σατριάν, ο οποίος συνδιευθύνει με την Μαριέτ Ρίσενμπικ, την πρώτη του Μπερλινάλε.

Ο 71χρονος Τζέρεμι Άιρονς δήλωσε ότι αισθάνεται «τιμή» και «ευτυχία» που θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 20 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου.

Μετά τα πρώτα του βήματα στο θέατρο, ο ’Αιρονς έγινε γνωστός στον κινηματογράφο με την ταινία «Η ερωμένη του Γάλλου λοχαγού» το 1981.

Εντάχθηκε γρήγορα στην ελίτ των ηθοποιών, καθώς αποδείχθηκε το ίδιο εκπληκτικός τόσο στις μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ όσο και στις ανεξάρτητες παραγωγές. Έγινε διάσημος παγκοσμίως με την ταινία «Οι Διχασμένοι» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ το 1988.

Το 1991 κατέκτησε το ’Οσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Γύρισμα της Τύχης» του Μπάρμπετ Σρέντερ.

Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος -υποστήριξε τον σκοπό του ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το ντοκιμαντέρ του «Trashed, Ψάχνοντας στα Σκουπίδια» στο οποίο καταγγέλλει την υπερκατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο ’Αιρονς μετείχε στη Μπερλινάλε το 2013 με την ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα». Αυτή την περίοδο παίζει στην τηλεοπτική σειρά του ΗΒΟ «Watchmen».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ