Ο Τζόρτζιο Αρμάνι και το δύσκολο ζήτημα της διαδοχής του - Μια σπάνια εξομολόγηση

Η πίστη του στη βιώσιμη μόδα, η αγάπη του για το «Downton Abbey» και το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάθε πρωί -η διαδοχή του.
Ο 85χρονος Τζόρτζιο Αρμάνι στο κόκκινο χαλί των Fashion Awards 2019 κατά τη διάρκεια των οποίων τιμήθηκε για τα δια βίου «εξαιρετικά επιτεύγματά» του. 
Ο 85χρονος Τζόρτζιο Αρμάνι στο κόκκινο χαλί των Fashion Awards 2019 κατά τη διάρκεια των οποίων τιμήθηκε για τα δια βίου «εξαιρετικά επιτεύγματά» του. 

Το βράδυ της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια των Fashion Awards ο Τζόρτζιο Αρμάνι δέχτηκε το βραβείο για τα δια βίου «εξαιρετικά επιτεύγματά» του στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, υπό βροχή χειροκροτημάτων - μεταξύ άλλων από τους Τζούλια Ρόμπερτς, Κέιτ Μπλάντσετ και Τομ Κρουζ. «Η αναγνώριση αυτή σημαίνει πολλά», λέει μιλώντας ιταλικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Guardian.

«Θα ήθελα να πω πως πιστεύω ότι οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν καινούργια μόδα. Οι σχεδιαστές των seventies ήταν πράγματι επινοητικοί. ’Οταν κάποια στιγμή αποφάσισα να δημιουργήσω ένα διαφορετικό κουστούμι, αυτό έγινε χάρη στην αγγλική μόδα». Ο ίδιος εκφράζει τον σεβασμό του στην Μαίρη Κουάντ («πραγματικά δημιούργησε νέα μόδα, είχε κουράγιο...») και στη Βίβιαν Γουέστγουντ.

Το δικό του στυλ, ωστόσο, είναι πολύ... μιλανέζικο. Σήμερα ο κολοσσός που διαφεντεύει απασχολεί 8.000 άτομα απ′ άκρου εις άκρον της υφηλίου. Τα έσοδα του 2019 ήταν 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του υπολογίζεται 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πελάτες του Αρμάνι υμνούν τα πατρόν του, λέγοντας ότι παραμένουν επίκαιρα ακόμα και 20 χρόνια μετά από τότε που λανσαρίστηκαν. Ποιο είναι το μυστικό σ′ αυτό; «Η αυτοσυγκράτηση», απαντά. «Προσπαθώ να μην υπερβάλλω στις ιδέες μου - ακόμα κι αν η φαντασία μου μερικές φορές πηγαίνει μπροστά, κάνω ένα βήμα πίσω».

Πως, αλήθεια μπορεί να επιτευχθεί αυτή η βιωσιμότητα; «Προφανώς είμαι ... ευθυγραμμισμένος μ′ αυτή», απαντά. «Οι αξίες μου ήταν πάντα κατά ένα τρόπο βιώσιμες - ποτέ δεν κάνω πράγματα που μπορούν να ”πεταχθούν” μετά από μια σεζόν». Κι αργότερα μέσω e-mail προσθέτει: «Θα ήθελα όλοι μας να ελαττώσουμε τους κύκλους των κολεξιόν μας, να παράξουμε λιγότερο αλλά με καλύτερη ποιότητα...»

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι γιόρτασε τα 85α του γενέθλια στο σπίτι του στο Σαν Τροπέ λίγο πριν ξεκινήσει διακοπές με το γιο του. ΄Οπως ομολογεί απολαμβάνει να βλέπει στην τηλεόραση το «Downton Abbey».

Μια δεκαετία νωρίτερα, ο Τζόρτζιο Αρμάνι ανέφερε ότι «θα ήταν γελοίο να παραμείνει ενεργός στα 85 του χρόνια», αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τον διάδοχό του. «Δεν νομίζω ότι θα δουλεύει ένα και μόνο πρόσωπο - νομίζω ότι θα αναλάβει άλλος τη μόδα, άλλος το εμπορικό κομμάτι και άλλος τα οικονομικά», απαντά.

«Οπωσδήποτε είναι απόφασή μου ότι αυτό θα συμβεί (σ.σ. η διαδοχή), αλλά όταν δεν θα είμαι εδώ πλέον, θα αποφασίσουν ποιο είναι το καλύτερο».

Αλήθεια, αυτό τον ανησυχεί; «Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι κάθε πρωί», απαντά. «Δεν είναι καθόλου ευχάριστο συναίσθημα...» Και συνεχίζει:

«Πρέπει, όμως, κανείς να είναι δυνατός. Η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει, εκτός από εμένα. Αλλά δεν βλέπω το alter ego του Αρμάνι εδώ. Και πιστεύω πως είναι ... εκτός μόδας. Τώρα οι εταιρείες δημιουργούνται από καλούς ανθρώπους που δουλεύουν μαζί...»

Με πληροφορίες από Theguardian.com