ΟΑΚΑ: Εισαγγελική έρευνα για το στέγαστρο Καλατράβα

Μεγάλο πρόβλημα για αθλητές, ομάδες και σωματεία - Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μετά το «λουκέτο» στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi Sports

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσαν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ.

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητα στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο επικαλούμενος μελέτη που φαίνεται να διαπιστώνει ότι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να ερευνηθεί σε βάθος πενταετίας, μεταξύ άλλων :

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν,

-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Την προκαταρκτική ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, ενώ τα αδικήματα που θα επικεντρωθεί είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που αφορούν έκθεση σε κίνδυνο καθώς και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς την ασφάλεια στον χώρο του ΟΑΚΑ, μετά την ανακοίνωση την Παρασκευή περί αναστολής κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας επειδή οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, είναι σοβαρά ενώ άγνωστο είναι το για πόσο θα παραμείνει κλειστό.

Πρώτο «θύμα» του λουκέτου στο ΟΑΚΑ είναι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Μπριτζ. Το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ, ζητήθηκε η εκκένωση του ποδηλατοδρόμιο, όπου διεξαγόταν έως την Κυριακή το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπριτζ. Χίλια περίπου άτομα που είχαν έρθει από όλη την Ελλάδα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν άμεσα.

Σε περιπέτειες έχει μπει και ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, που αναζητά νέα έδρα για τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια στο Europa League, με πιθανότερη την επιστροφή του στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο επόμενος εντός έδρας αγώνας του Παναθηναϊκού για το Europa League είναι προγραμματισμένος για τις 26 Οκτωβρίου με αντίπαλο τη Ρεν. Οι πράσινοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της Λεωφόρου, εάν φυσικά το εγκρίνει και η UEFA.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί, επίσης, πολλά προβλήματα στους χιλιάδες αθλητές, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ. Μεγάλος είναι ο πονοκέφαλος και για την ομοσπονδία ποδηλασίας που καλείται να βρει άλλες εγκαταστάσεις για την προετοιμασία των αθλητών της.

Αποκαλύψεις Γαλακτόπουλου

Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος ανέλαβε Πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν σε αυτή τη θέση για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε το πρωί του Σαββάτου (30/9) στον Ant1 για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε «μπαίνανε βίδες στα σίδερα που έπεφταν, έπεσε ολόκληρο σίδερο που ήτανε τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γίνεται ενάμιση τόνος».

Κυβέρνηση: «Θα αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα»

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα.

«Τα ευρήματα τα οποία βρέθηκαν από τη μελέτη είναι ευρήματα δυστυχώς που δείχνουν με βάση το πόρισμα της ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που πρέπει να βρίσκεται κανονιστικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, όπως προβλέπονται από τις μελέτες και τις διαδικασίες. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ στον χρόνο τον οποίο απαιτούν οι διαδικασίες, αλλά πάντα με ασφάλεια» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στον Αnt1.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση και το βλέπουμε από τις κινήσεις συνολικά η ασφάλεια των πολιτών. Από κει και πέρα βέβαια είναι μια πολύ σημαντική περιουσία συνολικά το ΟΑΚΑ, ένα κόσμημα».

Πολιτική αντιπαράθεση

«Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, με αιχμές κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

Παρακμή είναι να μην αναλογίζεσαι τι έκανε το δικό σου κόμμα όσο κυβερνούσε για τη συντήρηση και ασφάλεια του ΟΑΚΑ.

«Το ΟΑΚΑ, η Ακρόπολη του Αθλητισμού, δεν πρέπει να έχει την τύχη των υπόλοιπων ολυμπιακών ακινήτων. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία και την έντονη δυσαρέσκεια για τις αρνητικές εξελίξεις στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης για το πρόβλημα στατικής επάρκειας στο στέγαστρο αποτελεί σοβαρή απόδειξη αδιαφορίας και αμέλειας όσων είχαν την ευθύνη του Σταδίου τα τελευταία χρόνια και όφειλαν να δουλέψουν αποτελεσματικά ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Νικολαΐδης και Θανάσης Ζαννιάς.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί γνώριζε και τα προβλήματα και τις προειδοποιήσεις. Όπως ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, από το 2004 που άφησαν τις εγκαταστάσεις στη μοίρα τους», τονίζει το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση σημειώνει ότι «το εγκληματικό σκάνδαλο με το στέγαστρο Καλατράβα αποδεικνύει περίτρανα τους υπεύθυνους για την καταστροφή της πατρίδας μας. Από τον Σημίτη μέχρι το Μητσοτάκη ένας Καλατράβα δρόμος».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)