ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2019 16:05 EEST | Updated 07/05/2019 16:06 EEST

Οχάιο: Τι έφταιγε και για μέρες δεν μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα αυτοκίνητά τους δεκάδες πολίτες

Ούτε όμως και τις πόρτες των γκαράζ τους.

Burak Fatsa via Getty Images

Η εξήγηση ενός μυστηριώδους φαινομένου δόθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες στην περιοχή Κλίβελαντ του Οχάιο στις ΗΠΑ, όπου οι κάτοικοι για αρκετό καιρό αδυνατούσαν να ανοίξουν τα αυτοκίνητά τους ή τις πόρτες των γκαράζ τους με τα κλειδιά τους.

Ήταν γύρω στα τέλη του περασμένου μήνα όταν δεκάδες πολίτες έμειναν εμβρόντητοι αφού συνειδητοποίησαν πως το σύστημα ασύρματου κεντρικού κλειδώματος στα οχήματά τους δεν λειτουργούσε.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι πόρτες του αυτοκινήτου άνοιγαν κανονικά όταν το όχημα μεταφέρονταν σε άλλη περιοχή, ενώ όταν αυτό επέστρεφε στη γειτονιά του ιδιοκτήτη, οι πόρτες παρέμεναν κλειδωμένες και πάλι.

Ο Κόρι Μπράντσικ, ένας κάτοικος της περιοχής, υπέθεσε αρχικά πως η μπαταρία του κλειδιού αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Όταν όμως την αντικατέστησε συνειδητοποίησε πως το πρόβλημα δεν είχε διορθωθεί.

Μιλώντας όμως σε τοπικό μέσο τόνισε πως σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή κι αν μεταφέρονταν το κλειδί λειτουργούσε κανονικά.

Δεκάδες κάτοικοι ανέφεραν το ίδιο φαινόμενο, κανείς όμως δεν μπορούσε να δώσει εξήγηση. Κάποιες μέρες αργότερα το μυστήριο λύθηκε.

Κάποιοι από τους αξιωματούχους της πόλης σημείωσαν πως η δυσλειτουργία μπορεί να σχετίζεται με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι οποίοι κινητοποίησαν ειδικούς για να διερευνήσουν τι μπορεί να συμβαίνει.

Τελικά ο ένοχος ήταν μια οικιακή αυτοσχέδια συσκευή που δημιουργήθηκε από έναν ντόπιο λάτρη των ηλεκτρονικών. Ο ίδιος είχε κατασκευάσει ένα ειδικό gadget που θα αναλάμβανε να τον ενημερώνει αν κάποιος ήταν στον πάνω όροφο του σπιτιού του όταν εκείνος ήταν κάτω και δούλευε.

Όταν τον ενημέρωσαν για το τι είχε προκαλέσει εκείνος δήλωσε πως η κίνησή του δεν είχε καμία πρόθεση να δημιουργήσει τέτοιο θέμα. Τα ραδιοσήματα που εξέπεμπε η συσκευή του προκάλεσαν τις διακοπές στα συστήματα κλειδώματος αυτοκινήτων στο Κλίβελαντ.

Το gadget απενεργοποιήθηκε και πλέον όλα λειτουργούν κανονικά. Ο δημιουργός του μάλιστα δεσμεύτηκε πως δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει κάτι ανάλογο στο μέλλον.

(Με πληροφορίες από sciencealert)