Ουόλις Σίμσον: Η γυναίκα που ακόμη και σήμερα προκαλεί ανατριχίλα στα Ανάκτορα του Μπάκινχαμ

Ο βασιλιάς που προτίμησε εκείνη αντί για το θρόνο του και οι παράξενες συμπτώσεις
Universal History Archive via Getty Images

Η είσοδος της Μέγκαν Μαρκλ στη βρετανική βασιλική οικογένεια ήταν η αντίστροφη εικόνα από την υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε μια άλλη διαζευγμένη Αμερικανίδα, την Ουόλις Σίμσον, η παραμικρή αναφορά στην οποία προκαλεί ακόμη και σήμερα ανατριχίλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Σαφής ένδειξη ότι οι καιροί και τα ήθη άλλαξαν τα τελευταία 80 χρόνια: ενώ η Ουόλις Σίμσον έκανε τη βρετανική μοναρχία να τρέμει, η Μέγκαν Μαρκλ θεωρείται ως φρέσκος άνεμος εκσυγχρονισμού του θεσμού.

Το 1936, λίγους μόλις μήνες αφότου στέφθηκε βασιλιάς, ο Εδουάρδος Η΄ αναγκάστηκε να παραιτηθεί για να παντρευτεί την Ουόλις, προκαλώντας έναν σεισμό που συντάραξε το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, ο πρίγκιπας Χάρι θα παντρευτεί την αγαπημένη του, στις 19 Μαΐου στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Γουίνδσορ - στην ίδια εκκλησία όπου τελέστηκε η κηδεία της Ουόλις το 1986.

Universal History Archive via Getty Images

Η Δούκισσα του Γουίνδσορ είναι θαμμένη σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών από εκεί, δίπλα στον σύζυγό της, τον βασιλιά που προτίμησε εκείνη αντί για το θρόνο του, στο βασιλικό κοιμητήριο της έπαυλης Φρόγκμορ. Και άλλη σύμπτωση; το βράδυ της 19ης Μαΐου στην έπαυλη αυτή θα δοθεί η δεξίωση προς τιμή των νεόνυμφων.

«Ακούστε προσεκτικά τη χορωδία τη στιγμή που θα διασχίζουν την εκκλησία η Μέγκαν με τον Χάρι» προτρέπει ο Άντριου Μόρτον, ο βασιλικός βιογράφος και χρονικογράφος, προβλέποντας ότι όσοι το κάνουν θα ακούσουν τον βασιλιά Εδουάρδο «να στριφογυρίζει στον τάφο του».

Γιατί, επειδή ήθελε να παντρευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο ενώ σήμερα μια άλλη διαζευγμένη Αμερικανίδα γίνεται δεκτή με ανοιχτές αγκάλες στην οικογένεια.