Ουρές στις τράπεζες της Ρωσίας - Φόβοι για bank run μετά το SWIFT

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει αποθέματα περίπου 630 δισ. δολαρίων.
MICHAL CIZEK via Getty Images

Πανικός επικρατεί στη Ρωσία μετά την απόφαση της Δύσης να επιβληθούν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία εν μέσω φόβων ότι οι νέες οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα bank run.

Ανέφερε ότι «διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εξασφαλίσει τη λειτουργική συνέχεια του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Σύμφωνα με το BBC ο αποκλεισμός ρωσικών εταιρειών από τοψ, θα τους στερήσει την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το σύστημα. Αυτό σημαίνει πως οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα θα διαταράσσονταν σοβαρά.

Οι τράπεζες που θα αποκλειστούν πρέπει πιθανότατα να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος στη λειτουργία τους. Ο αποκλεισμός σημαίνει δε περικοπή πολύτιμων εσόδων για τη ρωσική κυβέρνηση, που δεν μπορεί να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει αποθέματα περίπου 630 δισ. δολαρίων.

Ο στόχος των κυρώσεων κατά της Τράπεζας της Ρωσίας θα την εμπόδιζε να πωλεί περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό για να στηρίξει τις δικές της τράπεζες και εταιρείες.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της εργάζονται για να ακρωτηριάσουν την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή».

MICHAL CIZEK via Getty Images
Vladimir Gerdo via Getty Images

Τεράστιες οι ουρές στα ΑΤΜ της Μόσχας

Από το πρωί οι πολίτες τρέχουν να πάρουν χρήματα από τα μηχανήματα ATM, με τις εικόνες που δημοσιεύονται στα social media να προκαλούν αίσθηση.

Οι ξένοι ανταποκριτές κάνουν λόγο για απειλή bank run, που δεν είναι τίποτε άλλο από την μαζική ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες λόγω του φόβου κατάρρευσης τους.

Σημειώνεται ότι οι πιο γνωστοί τρόποι αποφυγής του φαινομένου είναι η προσωρινή απαγόρευση εκταμίευσης και η εγγύηση της ασφάλειας των καταθέσεων. Κάτι που οι Ρώσοι απεύχονται να ζήσουν.

Τα παρακάτω βίντεο είναι μέσα από εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας. Σύμφωνα πληροφορίες τα χρήματα εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία- Εκτός SWIFT ρωσικές τράπεζες

Η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή, με την πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώνει μεταξύ άλλων πως τίθενται εκτός SWIFT ορισμένες ρωσικές τράπεζες, οι οποίες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το SWIFT είναι η παγκόσμια οικονομική «αρτηρία» που επιτρέπει την ομαλή και ταχεία μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Επιπλέον λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα που θα περιορίσουν την πρόσβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας στις αγορές και στα αποθέματά της, ενώ τίθενται περιορισμοί στη χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους υπηκόους.

Δημοφιλή