Οι άγνωστες ερωτικές επιστολές της Χουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Φως στη πιο διάσημη ιστορία αγάπης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ρίχνουν οι επιστολές της Χουρέμ στον Σουλεϊμάν, που δόθηκαν μόλις στη δημοσιότητα από τα προεδρικά αρχεία της Τουρκίας.

Τα γράμματα της Χουρέμ (γνωστή επίσης ως Ροξελάνη) έχουν γραφτεί όταν ο Σουλτάνος, που βασίλευσε από το 1520 έως τον θάνατό του το 1566, ήταν στο πεδίο της μάχης και η αγαπημένη του ένιωθε μόνη στο παλάτι.

Η σχέση τους ξεκίνησε σκανδαλωδώς. Η Χουρέμ πήγε στο παλάτι όταν ήταν 15 χρονών, ως σκλάβα στο χαρέμι του Σουλτάνου. Τράβηξε γρήγορα την προσοχή του και εκείνος, σπάζοντας το βασιλικό πρωτόκολλο, την έκανε νόμιμο σύζυγό του. Παρότι ήταν κανόνας για τους Οθωμανούς σουλτάνους να εγκαταλείπουν τις συζύγους από το χαρέμι όταν έφερναν στον κόσμο έναν γιο, ο Σουλεϊμάν δεν διανοήθηκε να αποχωριστεί την Χουρέμ, ακόμα και όταν εκείνη έγινε μάνα σε έξι γιους του.

Παρόλο που η νεαρή Χουρέμ εξελίχθηκε στη γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αυτοκρατορία, οι επιστολές της δείχνουν μια γυναίκα ερωτευμένη και υποταγμένη στον Σουλτάνο της.

Αυτή είναι μία από τις ερωτικές επιστολές της:

«Έζησα τα καλύτερα χρόνια μου κάτω από την προστασία σου, σαν ένα μαργαριτάρι στην κοσμηματοθήκη σου. Παρακαλώ, δέξου αυτή την εξομολόγηση από την αβοήθητη, ταπεινή σου σκλάβα, που υποφέρει λόγω της απουσίας σου. Βρίσκω γαλήνη μόνο δίπλα σου. Οι λέξεις και τα μελάνια δεν θα είναι αρκετά για να εκφράσω την ευτυχία και τη χαρά μου όταν είμαι δίπλα σου. Μου έρχονται μνήμες από τις ημέρες που περάσαμε μαζί, τις στιγμές που μοιραστήκαμε. Υποφέρω όταν είσαι μακριά, κανείς δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο μου», γράφει η Χουρέμ το 1526, σύμφωνα με την hurriyet.

Σε άλλο γράμμα, γράφει:

«Η ζωή μου, Κύριέ μου, αγαπητέ μου σουλτάνε, η μοναδική μου προσευχή στον Αλλάχ είναι να ξαναδώ το πρόσωπό σου...Θα κερδίζεις πάντα τις νίκες ενάντια στους εχθρούς σου. Ξέρω πολύ καλά ότι ο σουλτάνος ​​μου έπεσε πάνω σε αυτή τη σκλάβα, σε ένα γύρισμα της τύχης. Σκούπισε τα δάκρυά της... Κάνε την ευτυχισμένη... Επέλεξα το Ισλάμ εξαιτίας σου. Σου στέλνω ένα από τα ρούχα μου με τα δάκρυά μου ... Φόρεσέ το, για μένα».

Τελειώνει δε την επιστολή της με τις λέξεις: «Δεν επιθυμώ τίποτα παρά ευτυχία για σένα. Η φτωχός, ταπεινή σκλάβα σου, Χουρέμ».

Με πληροφορίες από hurriyet