ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2018 13:41 EET | Updated 07/12/2018 14:01 EET

Το CDU ψηφίζει: Μετά τη Μέρκελ ποιός ή ποιά; - Δημοσκόπηση ARD

Oι Χριστιανοδημοκράτες ψηφίζουν σήμερα για να αναδείξουν τον διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της CDU, που θα πλασαριστεί ταυτόχρονα ως ο πιθανός μελλοντικός Καγκελάριος της Γερμανίας.

ARD
Δημοσκόπηση από την «Deutschlandtrend», για λογαριασμού του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ARD

Οι 1.001 αντιπρόσωποι στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έχουν πάρει αυτή την ώρα θέσεις για την εκλογή νέου ηγέτες, καθώς και των στελεχών που θα σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή, στη διάρκεια μίας διαδικασίας που αρχίζει την Παρασκευή για να ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, στο Αμβούργο.

Στην πραγματικότητα, θα επιδιώξουν επίσης να διαμορφώσουν και πάλι τους όρους για να διατηρήσουν τη θέση του κόμματος στη διακυβέρνηση της Γερμανίας, από τη στιγμή που η Αγκελα Μέρκελ έκανε γνωστό πως αποφάσισε να τερματίσει τη μακρά θητεία της στην Καγκελαρία, ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

ASSOCIATED PRESS
Η Αγκελα Μέρκελ σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2018, χαιρετά στο συνέδριο της CDU, καθώς ανοίγει η διαδικασία για την ανάδειξη για νέου ηγέτη του κόμματος

 «Είμαι πολύ ευγνώμων που μπόρεσα να παραμείνω πρόεδρος του κόμματος για 18 χρόνια - είναι πολύς, πολύς καιρός - και το CDU είχε φυσικά «σκαμπανεβάσματα», δήλωσε η Μέρκελ καθώς έφτανε στο χώρο του συνεδρίου. «Αλλά κερδίσαμε μαζί τέσσερις εθνικές εκλογές ... και είμαι χαρούμενη που μπορώ να παραμείνω καγκελάριος», πρόσθεσε, αφού έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της μέχρι το 2021.

Το ζήτημα του ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ έγινε επείγον από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν εκείνη ανακοίνωσε πως δεν θα επιδιώξει να παρατείνει τη θητεία της πέρα από τα 18 έτη (!) ως πρόεδρος του CDU και δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή ως καγκελάριος.

ASSOCIATED PRESS
Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ

Πολλοί υποψήφιοι εξέφρασαν αμέσως ενδιαφέρον για τη θέση, με δύο φαβορί και ένα αουτσάιντερ να αναδύεται. Τα φαβορί είναι η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, με τη διακριτική στήριξη της Μέρκελ, καθώς και ο Φρίντριχτ Μέρτς, με την διεκριτική στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Yahoo Nachrichten Deutschland
Φρίντριχ Μερτς

 Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ένας τακτικός επικριτής της Μέρκελ, είναι το αουτσάιντερ, αλλά στην ηλικία των 38 ετών θεωρείται (λένε οι γερμανοί αναλυτές...) αρκετά νέος, ενώ στερείται της υποστήριξης που έχουν βρει οι άλλοι δύο υποψήφιοι.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στην Γερμανία από την «Deutschlandtrend», για λογαριασμού του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ARD, περίπου το 45% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την Κάρενμπαουερ για την ηγεσία της CDU, ενώ ο Μερτς έλαβε ποσοστό 30%. Ο Σπαν ακολούθησε με ποστοστό 10%.

Thomas Lohnes via Getty Images
Γενς Σπαν

 Πριν από την ψηφοφορία για τον διάδοχο της Μέρκελ, η δύναμη της CDU στην ίδια μέτρηση εμφανίστηκε να αυξάνεται κατά 4 μονάδες, στο 30%.

Associated Press